Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tłusty czwartek za pasem, więc już najwyższy czas pomyśleć o słodkich wypiekach na ten dzień. Przepis na te oponki wykorzystywany był w mojej rodzinie od pokoleń. Podobno takie receptury są zawsze niezawodne? Ja się przekonywać nie muszę, ten smak pamiętam z dzieciństwa i uwielbiam do niego wracać do tej pory. A Wam serdecznie polecam ten przepis. Obiecuję, że się nie zawiedziecie :)))
Proste, aromatyczne muffiny... robię je wtedy, gdy mam wielką ochotę na to, ż...
Odsłon: 44563
Oto mistrzowski przepis na ciasto na pierogi według Magdy Gessler. Zachwyca z...
Odsłon: 181875
W tym roku mirabelki są wyjątkowo słodkie, pewnie za sprawą pięknego, słonecz...
Odsłon: 145
Proste, aromatyczne muffiny... robię je wtedy, gdy mam wielką ochotę na to, ż...
Odsłon: 44563
Oto mistrzowski przepis na ciasto na pierogi według Magdy Gessler. Zachwyca z...
Odsłon: 181875
W tym roku mirabelki są wyjątkowo słodkie, pewnie za sprawą pięknego, słonecz...
Odsłon: 145
Składniki
Do dużej miski przesiewamy mąkę z sodą, wbijamy jajka, dodajemy cukier puder, biały ser, masło (można pominąć) i ocet wymieszany z proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie zarabiamy dłońmi lub mikserem. Z ciasta formujemy kulę.
Z całego kawałka ciasta odrywamy niewielkie jego części, wałkujemy na lekko podsypanym blacie i wykrawamy oponki (można to robić szklanką i kieliszkiem, foremką itp.). Dopiero gdy zużyjemy całe ciasto, rozgrzewamy olej.
Oponki smażymy na głębokim oleju z każdej strony na złoty kolor, a następnie osuszamy na ręcznikach papierowych. Wystudzone posypujemy cukrem pudrem.