Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Oponki serowe to przysmak na tłusty czwartek albo ostatki idealny dla zapracowanych osób. Ich wykonanie zajmuje zdecydowanie mniej czasu niż w przypadku klasycznych pączków, a są równie smaczne (jeśli nie smaczniejsze!) od nich. Do przygotowania oponek koniecznie wykorzystaj prawdziwy twaróg. Mielony „z wiaderka” często nie nadaje się do smażenia w głębokim tłuszczu (może nie zapewnić oponkom odpowiedniej tekstury).
Składniki
Zmiel dwukrotnie twaróg w maszynce do mięsa (przez sitko o małych oczkach) lub przeciśnij przez praskę do ziemniaków. Utrzyj żółtka z cukrem i dokładnie wymieszaj je z twarogiem. Przesiej przez sitko mąkę i sodę. Połącz z masą twarogowo-jajeczną, dodając spirytus. Zagnieć składniki na jednolite ciasto. Powinno być dość gęste i kleiste.
Rozwałkuj ciasto na podsypanej mąką stolnicy (oprósz nią także wałek) na placek o grubości około 1,5 cm. Z użyciem foremek do ciastek (albo szklanki i kieliszka do wódki) wykrawaj z ciasta kółka, a w środku każdego z nich rób otworek.
Gotową porcję oponek ułóż na patelni z centymetrową warstwą mocno rozgrzanego oleju. Smaż przez około 30-60 sekund (na złocisty kolor) po każdej ze stron. Usmażone oponki pozostaw do wystudzenia na ręczniku papierowym. Pozostałe ciasto ponownie zagnieć, rozwałkuj, wykrój oponki i usmaż tak, jak poprzednie.
Wystudzone oponki serowe przed podaniem oprósz cukrem pudrem.