Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Łatwy sposób na pyszne oponki, które rozpływają się w ustach.
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 60
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3615
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 132
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 861
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 60
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3615
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 132
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 861
Składniki
1. Przygotowujemy rozczyn: do miski wkładamy drożdże.
2. Dodajemy 4 łyżki mąki pszennej.
3. Następnie łyżkę cukru.
4. Mleko lekko podgrzewamy i wlewamy do miski.
5. Rozrabiamy rozczyn. 6. Pozostawiamy do wyrośnięcia.
7. Pozostałą mąkę wsypujemy do większej miski.
8. Wbijamy żółtka.
9. Dodajemy cukier oraz sól.
10. Następnie roztopioną i przestudzoną margarynę.
11. Na koniec wlewamy rozczyn.
12. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia na około godzinę.
13. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość około 1 cm .
14. Szklanką wykrawać kółka.
15. W każdym kółku na środku wykroić np. kieliszkiem nieduży otwór.
16. Na rozgrzany tłuszcz kłaść krążki i smażyć z obu stron do uzyskania złotego koloru.
17. Po usmażeniu przestygnięte posypać cukrem pudrem.
18. Oponki gotowe. 19. Smacznego