Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Karnawał nieodłącznie kojarzy się z pączkami. Najlepsze są oczywiście te domowe, choć ich przygotowanie z ciasta drożdżowego jest dość pracochłonne. Praktycznym wariantem dla zajętych osób są oponki karnawałowe z twarogu! Do ich wykonania koniecznie użyj twarogu dobrej jakości, o prostym składzie. W przeciwnym razie oponki mogą się nie udać. Optymalnym rozwiązaniem jest samodzielne zmielenie twarogu półtłustego, choć to oczywiście wariant dla osób, które mają trochę czasu na kulinarne eksperymenty.
Pyszna i prosta pasta jajeczna.w sam raz do razowego chleba :)
Odsłon: 12
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 126
Smaczny, efektowny, a przy tym prosty w przygotowaniu placek.
Odsłon: 134
Delikatne mięso wieprzowe w rumianym sosie cebulowym to doskonała propozycja...
Odsłon: 229
Pyszna i prosta pasta jajeczna.w sam raz do razowego chleba :)
Odsłon: 12
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 126
Smaczny, efektowny, a przy tym prosty w przygotowaniu placek.
Odsłon: 134
Delikatne mięso wieprzowe w rumianym sosie cebulowym to doskonała propozycja...
Odsłon: 229
Składniki
Utrzyj żółtka z cukrem na jasną, puszystą masę. Wmieszaj ją w twaróg wraz ze śmietaną i spirytusem.
Przesiej przez sitko mąkę i sodę. Połącz z masą twarogową i zagnieć (ręcznie lub mikserem) na jednolite ciasto.
Rozwałkuj ciasto na podsypanej mąką stolnicy na placek o grubości około 1,5 cm. Wykrój z ciasta kółka (np. szklanką). W każdym kółku wykrój otworek (np. kieliszkiem do wódki). Ciasto, które pozostanie, ponownie zagnieć i wykorzystaj w taki sam sposób.
Rozgrzej na głębokiej patelni lub w garnku z grubym dnem tyle oleju, by powstała około centymetrowa warstwa. Partiami wysmażaj oponki na złocisty kolor – około 45 sekund po każdej ze stron. Gotowe oponki odkładaj na kratkę. Wysmaż w ten sposób całe ciasto.
Kiedy oponki przestygną, oprósz je cukrem pudrem.