Do góry

Desery Przepis na:

Oponki, serca, gwiazdy serowe.

Oponki, serca, gwiazdy serowe.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1658 Ocena: 25586

Dodano:

Odsłon: 1346

Bardzo smaczne, usmażone serca, gwiazdki i oponki serowe idealne do porannej lub popołudniowej kawy.

Składniki

  • twaróg półtłusty 0,5 kg.
  • mąka pszenna typ 500 0,5 kg.
  • śmietana 18 % 200 ml
  • cukier trzcinowy pół szklanki
  • soda oczyszczona 1 łyżeczka
  • 1 łyżka spirytusu
  • 4 żółtka kurze
  • cukier waniliowy 2 x 16 gram
  • cukier puder do posypania
  • olej do smażenia
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Oponki, serca, gwiazdy serowe.

Przygotowanie

  1. Odważamy 0,5 kg. mąki, przesiewamy ją do większej miski. Dodajemy rozdrobniony twaróg, śmietanę, cukry, sodę, żółtka i spirytus.

  2. Wyrabiamy z tych składników ciasto.

  3. Ciasto rozwałkowujemy na placek o grubości około 1 cm. Podczas rozwałkowywania ciasta podsypujemy mąką, żeby ciasto nam się nie przyklejało do blatu. Z placka wycinamy foremkami serca, gwiazdy i oponki, w zależności od posiadanych foremek.

  4. Wycięte z ciasta serca, gwiazdy i oponki smażymy na gorącym oleju, na złoty kolor.

  5. Usmażone układamy na papierowe ręczniczki w celu osączenia z tłuszczu, osączone układamy na talerz i posypujemy cukrem pudrem.

  6. Smacznego:)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń