Do góry

Desery Przepis na:

Oponki serowe

Oponki serowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 126 Ocena: 4559

Dodano:

Odsłon: 10854

Zrobiłam pierwszy raz i wyszły przepyszne :) Puszyste w środku, na zewnątrz chrupiące, najlepsze kiedy są jeszcze ciepłe :)

Składniki

  • pół kilo półtłustego twarogu
  • pół kilo mąki pszennej
  • 100 gram cukru
  • 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
  • 4 żółtka
  • 1 kopiasta łyżeczka sody oczyszczonej
  • szklanka kwaśnej śmietany
  • 2 łyżeczki spirytusu ( plus mały kieliszek do oleju )
  • 1 butelka oleju rzepakowego
  • cukier puder do posypania oponek
5-6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ser przeciskamy przez praskę, mieszamy z mąką, śmietaną, żółtkami, sodą, cukrami i spirytusem. Zagniatamy ciasto, gotowe oprószamy mąką. Blat obficie posypujemy mąką, wykładamy ciasto i wałkujemy na grubość 1-1,5 cm. Szklanką wykrawamy kółka, w środku robimy dziurkę kieliszkiem.

  2. Do dużego garnka wlewamy olej z dodatkiem spirytusu, rozgrzewamy go. Oponki smażymy partiami z obu stron na złoty kolor. Odsączamy je na papierowym ręczniku i lekko przestudzone posypujemy cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń