Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosty w przygotowaniu, puszysty i smaczny sernik. Sernik przygotowany na spo...
Odsłon: 133
Dzisiaj zapraszam Was na deser zero waste. Został mi otwarty serek mascarpone...
Odsłon: 642
Prosty w przygotowaniu, puszysty i smaczny sernik. Sernik przygotowany na spo...
Odsłon: 133
Dzisiaj zapraszam Was na deser zero waste. Został mi otwarty serek mascarpone...
Odsłon: 642
Składniki
Do miski wsypujemy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, sodę i cukier. Mieszamy. Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto. Ja wykorzystuję robot kuchenny z hakiem ale można to zrobić ręcznie. Cisto przekładamy na stolnicę. Gdy zbyt mocno klei się do rąk podsypujemy dodatkowo mąką. Rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. 1 cm i okrągłymi foremkami (doskonale sprawdzi się również szklanka i kieliszek) wycinamy krążki a w nich dziurki. Tak przygotowane oponki smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoto. Uwaga: pilnujcie smażonych oponek bo smażą się na prawdę bardzo szybko i łatwo je przypalić. Oponki odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach a następnie solidnie oprószamy cukrem pudrem