Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Oponki z białym serem są bardzo smaczne, lekkie i puszyste. Podczas smażenia ładnie wyrastają. To najlepszy przepis na oponki, jaki znam. Polecam.
Domowa dalgona coffe, idealna na upały. Czyli mleko, lód i kawowa pianka na w...
Odsłon: 50
Lekki i bardzo smaczny dodatek do mięs. Szybko się go przyrządza. Polecamy!
Odsłon: 672
Domowa dalgona coffe, idealna na upały. Czyli mleko, lód i kawowa pianka na w...
Odsłon: 50
Lekki i bardzo smaczny dodatek do mięs. Szybko się go przyrządza. Polecamy!
Odsłon: 672
Składniki
Twaróg mielimy lub przeciskamy przez praskę do ziemniaków, po czym dodajemy do niego jajka, mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Zagniatamy na stolnicy gładkie ciasto. Rozwałkowujemy na grubość 1 cm i wycinamy w cieście filiżanką większe kółka, a następnie kieliszkiem mniejsze. Tak, żeby powstała charakterystyczna oponka. Wykrojone pączki wrzucamy na głęboki dobrze rozgrzany olej i smażymy z dwóch stron na złoty kolor. Wyciągamy łyżką cedzakową i odsączamy od nadmiaru oleju na ręczniku papierowym. Po ostudzeniu dekorujemy cukrem pudrem lub lukrem. Smacznego!