Do góry

Desery Przepis na:

Oponki serowe

Oponki serowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 74 Ocena: 741

Dodano:

Odsłon: 7681

Pyszne, mięciutkie oponki. Szybkie i proste w przygotowaniu.

Składniki

  • 250 g. sera twarogowego
  • 2,5 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka sody
  • 4 łyżki cukru
  • 1 mała śmietana gęsta (200 g.) 18 %
  • 3 żółtka
  • 1 litr oleju do smażenia
  • cukier puder do posypania
> 6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ser przecisnąć przez praskę, dodać resztę składników. Ja od razu wszystko wyłożyłam na stolnicę, ale jeśli wolicie to można składniki wsypać do miski, zagnieść i dopiero wyłożyć na stolnicę.
    Wszystkie składniki zagnieść na jednolite ciasto.

  2. Rozwałkować i wykrawać szklanką koła, w środku każdego koła zrobić dziurkę kieliszkiem. Skrawki ciasta które pozostaną, ponownie zagnieść i wykrawać oponki, aż do wykończenia ciasta.

  3. Tak przygotowane oponki smażyć w głębokim oleju, na małym ogniu, 2-3 minuty z każdej strony.

  4. Gotowe oponki wykładać na ręcznik papierowy, żeby odsączyć z tłuszczu.
    Posypać cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń