Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Te oponki to nasz bezapelacyjny hit tego karnawału, robię je już 3 raz z rzędu, co przyznam, zdarza mi się rzadko. Niezwykle puszyste, delikatne, pyszne, bo połączenie smaku drożdżowca i twarogu to duet doskonały ! Te oponki polecam również tym, którzy obawiają się smażenia tradycyjnych pączków. Z podanych proporcji wyszło mi 27 sztuk.
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 19008
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1047
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4359
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 1038
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 1235
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 4221
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 19008
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1047
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4359
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 1038
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 1235
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 4221
Składniki
Drożdże rozprowadzamy w mleku z dodatkiem 1 łyżeczki cukru i 1 łyżeczki mąki, odstawiamy w ciepłe miejsce do "ruszenia. Mąkę przesiewamy z solą i cukrem waniliowym, dodajemy przeciśnięty przez praskę lub zmielony przez maszynkę twaróg. Jaja i żółtko ubijamy na piankę razem z cukrem kryształem, na najszybszych obrotach miksera. Do mąki, soli i twarogu dodajemy masę jajeczną, tłuszcz oraz podrośnięty rozczyn, zagniatamy lekko lepkie ciasto (jeśli bardzo mocno się klei możemy podsypać odrobiną mąki, ale bez przesady). Ciasto wkładamy do posypanej mąką miski, odstawiamy na 2 godziny do minimum podwójnego podrośnięcia. Po upływie tego czasu ciasto krótko zagniatamy, dzielimy na dwie, trzy części. Pierwszą z nich wałkujemy na podsypanym mąką blacie na grubość 1 cm, wykrawamy koła, w nich małe kółeczka (spory kubek i zakrętka od wódki), układamy na tacy posypanej mąką (mogą poleżakować około 10 minut, ale nie jest mus).
Smażymy na rozgrzanym oleju, na średnim ogniu, z obu stron, osączamy na ręczniku papierowym. Na końcu posypujemy cukrem pudrem. To samo robimy z pozostałą częścią ciasta, do wykończenia. Smacznego !