Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Te oponki to nasz bezapelacyjny hit tego karnawału, robię je już 3 raz z rzędu, co przyznam, zdarza mi się rzadko. Niezwykle puszyste, delikatne, pyszne, bo połączenie smaku drożdżowca i twarogu to duet doskonały ! Te oponki polecam również tym, którzy obawiają się smażenia tradycyjnych pączków. Z podanych proporcji wyszło mi 27 sztuk.
Drożdże rozprowadzamy w mleku z dodatkiem 1 łyżeczki cukru i 1 łyżeczki mąki, odstawiamy w ciepłe miejsce do "ruszenia.
Mąkę przesiewamy z solą i cukrem waniliowym, dodajemy przeciśnięty przez praskę lub zmielony przez maszynkę twaróg.
Jaja i żółtko ubijamy na piankę razem z cukrem kryształem, na najszybszych obrotach miksera.
Do mąki, soli i twarogu dodajemy masę jajeczną, tłuszcz oraz podrośnięty rozczyn, zagniatamy lekko lepkie ciasto (jeśli bardzo mocno się klei możemy podsypać odrobiną mąki, ale bez przesady).
Ciasto wkładamy do posypanej mąką miski, odstawiamy na 2 godziny do minimum podwójnego podrośnięcia.
Po upływie tego czasu ciasto krótko zagniatamy, dzielimy na dwie, trzy części.
Pierwszą z nich wałkujemy na podsypanym mąką blacie na grubość 1 cm, wykrawamy koła, w nich małe kółeczka (spory kubek i zakrętka od wódki), układamy na tacy posypanej mąką (mogą poleżakować około 10 minut, ale nie jest mus).
Smażymy na rozgrzanym oleju, na średnim ogniu, z obu stron, osączamy na ręczniku papierowym.
Na końcu posypujemy cukrem pudrem.
To samo robimy z pozostałą częścią ciasta, do wykończenia.
Smacznego !
Mięciutkie, puszyste oponki. Na drugi dzień zostało mi kilka i są nieco tward...
Odsłon: 19953
Sprawdzony i niezawodny przepis na oponki serowe, Są puszyste , delikatne, n...
Odsłon: 15430
Idealne na tłusty czwartek, jednak świetnie się nadadzą również na najbliższe...
Odsłon: 10504
Sezon na jagody nadal trwa , dostałam od kuzynki jagody i postanowiłam zrobić...
Odsłon: 401
Kartacze, potrawa pochodząca z kresów wschodnich, popularna na Mazurach, Suwa...
Odsłon: 221
Każda gofrownica jest trochę inna, więc czas przygotowania gofrów około 10 mi...
Odsłon: 256
Sezon na jagody nadal trwa , dostałam od kuzynki jagody i postanowiłam zrobić...
Odsłon: 401
Kartacze, potrawa pochodząca z kresów wschodnich, popularna na Mazurach, Suwa...
Odsłon: 221
Każda gofrownica jest trochę inna, więc czas przygotowania gofrów około 10 mi...
Odsłon: 256
Składniki
Drożdże rozprowadzamy w mleku z dodatkiem 1 łyżeczki cukru i 1 łyżeczki mąki, odstawiamy w ciepłe miejsce do "ruszenia. Mąkę przesiewamy z solą i cukrem waniliowym, dodajemy przeciśnięty przez praskę lub zmielony przez maszynkę twaróg. Jaja i żółtko ubijamy na piankę razem z cukrem kryształem, na najszybszych obrotach miksera. Do mąki, soli i twarogu dodajemy masę jajeczną, tłuszcz oraz podrośnięty rozczyn, zagniatamy lekko lepkie ciasto (jeśli bardzo mocno się klei możemy podsypać odrobiną mąki, ale bez przesady). Ciasto wkładamy do posypanej mąką miski, odstawiamy na 2 godziny do minimum podwójnego podrośnięcia. Po upływie tego czasu ciasto krótko zagniatamy, dzielimy na dwie, trzy części. Pierwszą z nich wałkujemy na podsypanym mąką blacie na grubość 1 cm, wykrawamy koła, w nich małe kółeczka (spory kubek i zakrętka od wódki), układamy na tacy posypanej mąką (mogą poleżakować około 10 minut, ale nie jest mus).
Smażymy na rozgrzanym oleju, na średnim ogniu, z obu stron, osączamy na ręczniku papierowym. Na końcu posypujemy cukrem pudrem. To samo robimy z pozostałą częścią ciasta, do wykończenia. Smacznego !
Przepisy Desery
Desery
Gofry jak z budki
Desery
Bułeczki drożdżowe z jagodami
Desery
Kruche ciasteczka maślane
Desery
JAGODZIANKI
Gofry jak z budki
Każda gofrownica jest trochę inna, więc czas przygotowania gofrów około 10 mi...
Odsłon: 256
Bułeczki drożdżowe z jagodami
Sezon na jagody nadal trwa , dostałam od kuzynki jagody i postanowiłam zrobić...
Odsłon: 401