Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jak karnawał to oponki serowe, proste i pyszne
Nasz klasyczny dodatek do obiadu podany w nieco bardziej fikuśnym wydaniu. Zi...
Odsłon: 84
Pełna witamin i minerałów czerwona kapusta niech będzie częstym gościem naszy...
Odsłon: 81
Karkówka na grilla dobrze zamarynowana to połowa sukcesu. Marynata nadaje mię...
Odsłon: 781
Nasz klasyczny dodatek do obiadu podany w nieco bardziej fikuśnym wydaniu. Zi...
Odsłon: 84
Pełna witamin i minerałów czerwona kapusta niech będzie częstym gościem naszy...
Odsłon: 81
Karkówka na grilla dobrze zamarynowana to połowa sukcesu. Marynata nadaje mię...
Odsłon: 781
Składniki
Ser, żółtka, cukry i śmietanę umieść w misce, wymieszaj dokładnie za pomocą trzepaczki. Dodaj mąkę i sodę oczyszczoną i wymieszaj łyżką, a następnie przełóż na stolnicę i wyrób do uzyskania gładkiego i elastycznego ciasta. Jeśli ciasto będzie się kleić w trakcie wyrabiania, podsyp je mąką. Ja dodatkowo użyłam jeszcze 3-4 łyżki mąki do podsypania. Gotowe ciasto rozwałkuj na grubość ok. 3-5 mm. Wycinaj kółka za pomocą szklanki, a następnie w środku zrób mniejsze kółka. Użyłam do tego celu zakrętki od małej buteleczki ze spirytusem.
Olej wlej do garnka w ilości takiej żeby swobodnie smażyć oponki, na wysokość ok. 5 cm. Do oleju wlej kieliszek spirytusu, zapobiegnie to wchłanianiu tłuszczu przez oponki. Olej rozgrzej do wysokiej temperatury. Wrzuć na próbę jedno ciastko, jeśli po chwili wypłynie na powierzchnię, olej jest dobrze rozgrzany. Oponki smaż z dwóch stron do zrumienienia. Gotowe oponki posyp cukrem pudrem. Smacznego!