Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Oponki z piekarnika z serem to lżejszy zamiennik tradycyjnie smażonych słodyczy. Wychodzą delikatne i puszyste, a przede wszystkim mają mniej kalorii, bo są pieczone bez tłuszczu. Świeżo przygotowane smakują wyśmienicie - dzięki dodatkowi sera są wilgotne i mięciutkie. Zachowają więcej świeżości na kolejne dni, jeśli udekorujesz je lukrem lub polewą czekoladową.
Foremki do wykrawania donutów
Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...
Odsłon: 6094
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 9086
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 8557
Polecam, bardzo smaczna.
Odsłon: 5893
Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...
Odsłon: 6094
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 9086
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 8557
Polecam, bardzo smaczna.
Odsłon: 5893
Składniki
Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową, dlatego wyjmij je na ok. 2 godziny przed przygotowaniem oponek. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza w trybie góra-dół.
Przesyp całą mąkę do głębokiej miski. Odłóż 2 kopiate łyżki do osobnego naczynia.
W osobnej misce dokładnie rozgnieć ser widelcem.
Do miski z większą ilością mąki wsyp proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, przemieszaj. Dodaj też twaróg i jajka (wcześniej rozkłóć jajko z żółtkami na jednolitą masę). Wlej śmietanę, aromat i wsyp cukier.
Wymieszaj składniki łyżką i zacznij wyrabiać ciasto dłonią w misce. Jeśli klei się do rąk, dodaj trochę mąki z wcześniej odłożonego naczynia. Podsypuj małymi porcjami, sprawdzając, czy ciasto ma właściwą, elastyczną konsystencję.
Po około 5 minutach wyrabiania przełóż na podsypany mąką blat kuchenny lub stolnicę, jeszcze chwilę wyrabiaj. Rozwałkuj ciasto na grubość ok. centymetra. Wycinaj koła z dziurką w środku, najlepiej za pomocą foremek do donutów. Przełóż na blachę piekarnika (zachowując odstępy pomiędzy każdą sztuką), wyłożoną papierem do pieczenia.
Włóż do piekarnika na ok. 15 minut. Oponki z serem powinny być lekko zarumienione, więc jeśli trzeba, piecz je chwilę dłużej. Jeśli chcesz, udekoruj cukrem pudrem, polewą czekoladową, cukrem, cynamonem lub lukrem.