Do góry

Desery Przepis na:

Orkiszowa szarlotka z dynią

Orkiszowa szarlotka z dynią

Autor:

Przepisów i artykułów: 155 Ocena: 3515

Dodano:

Odsłon: 3290

a szarlotka to moja propozycja na osłodzenie jesiennych, często deszczowych i pochmurnych dni. Swoją słodycz zawdzięcza ksylitolowi, który w przeciwieństwie do cukru wywiera korzystny wpływ na nasze zdrowie. Mąkę pszenną zastąpiłam w tym przepisie jasną mąką orkiszową. Jest on bogatsza w składniki odżywcze niż zwykła mąką pszenna i zawiera mniej glutenu, a ciasto kruche przygotowane na niej jest moim zdaniem smaczniejsze. Dopełnieniem szarlotki jest krem na bazie mascarpone, który idealnie komponuje się z jabłkowym nadzieniem i aromatyczna dynia duszona w soku pomarańczowym. Kawałek tego ciasta pozwoli poprawić nastrój w długie jesienne wieczory, nie budząc przy tym zbyt dużych wyrzutów sumienia.

Składniki

  • Spód:
  • mąka orkiszowa jasna - 1,5 szklanki
  • ksylitol - 1/4 - 1/3 szklanki
  • masło - 140 g
  • jajo - 1 sztuka
  • proszek do pieczenia - 1 niepełna łyżeczka
  • Kruszonka:
  • masło - 60 g
  • mąka orkiszowa jasna - 3/4 szklanki
  • ksylitol - 1/3 szklanki
  • Nadzienie:
  • kwaskowe jabłka - 1 kg
  • dynia - 150 g (waga po obraniu)
  • sok z cytryny - 1 łyżeczka
  • cynamon - 1 łyżeczka
  • Krem:
  • mascarpone - 250 g
  • śmietana 30% - 50 ml
  • ksylitol - 1-2 łyżki
  • Dynia do dekoracji:
  • dynia - 100 g (waga po obraniu)
  • sok pomarańczowy - 1/4 szklanki
  • ksylitol - 2 łyżeczki
  • cynamon - 1/2 łyżeczki
  • sok z cytryny - 1 łyżeczka
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Orkiszowa szarlotka z dynią

Przygotowanie

  1. Spód:
    Z podanych składników szybko zagnieść ciasto, schłodzić je w lodówce przez minimum godzinę, a następnie pokroić lub zetrzeć na tarce i wyłożyć nim formę o wymiarach 18x23 cm.

  2. Kruszonka:
    Podane składniki połączyć tworząc okruchy, umieścić kruszonkę w lodówce na czas przygotowania nadzienia.

  3. Nadzienie:
    Obrane jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach i umieścić w garnku z grubym dnem. Dodać obraną i startą na tarce dynię, sok z cytryny oraz ewentualnie cukier waniliowy. Rondel umieścić na kuchence i podgrzewać aż jabłka i dynia zmiękną. Pod koniec podgrzewania dodać cynamon i wymieszać nadzienie.

    Lekko przestudzone jabłka wyłożyć na ciasto i posypać kruszonką. Formę z ciastem umieścić w piekarniku i piec ok. 60 minut w temperaturze 180 st. C, a po wyjęciu z piekarnika całkowicie wystudzić.

  4. Dynia do dekoracji:
    100 g obranej dyni pokroić w niewielkie kwadraciki i umieścić w rondelku z sokiem pomarańczowym, sokiem z cytryny, ksylitolem i cynamonem. Podgrzewać dynię do miękkości i odparowania soku, często mieszając.

  5. Krem:
    Do schłodzonego mascarpone i śmietany dodać ksylitol i zmiksować na sztywny krem.

  6. Dekoracja:
    Szarlotkę pokroić na odpowiednie porcje i udekorować je kremem przełożonym do rękawa cukierniczego lub dekoratora. Na kremie delikatnie ułożyć podsmażone plasterki dyni.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń