Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Orzechowa chałka z ciasta drożdżowego"
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 191
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 191
Składniki
Z drożdży, łyżki cukru oraz mąki i 50 ml mleka przygotuj zaczyn. Resztę mąki wymieszaj ze szczyptą soli i 4 łyżkami cukru. Dodaj 1 cukier waniliowy, 1 jajko, 2 żółtka, szczyptę skórki cytrynowej oraz wyrośnięty zaczyn. Wlej 12 dag rozpuszczonego i przestudzonego masła oraz 150 ml ciepłego mleka.
wyrób na elastyczne ciasto. Odstaw je do wyrośnięcia. Rodzynki namocz w 50 ml rumu, posiekaj skórkę pomarańczową. Resztę mleka zagotuj z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym. Dodaj mielone orzechy i 2 łyżki bułki tartej. Gotuj 2 min. Połącz ze skórką pomarańczową i rodzynkami.
Ciasto podziel na 16 kawałków. Z każdego zrób placek, nałóż porcję nadzienia, uformuj kulkę. Formę do baby natłuść. Układaj warstwami kulki. Wierzch posmaruj jajkiem. Piecz w 180 st. ok. 60 min.
Czas ok. 100 min; porcja – 320 kcal cena 1,40 zł.
Drożdżowe specjały będą smaczniejsze i bardziej efektowne, jeśli przed włożeniem do piekarnika posmarujesz ciasto żółtkiem, całym jajkiem lub 2-3 łyżkami mleka utartego z cukrem pudrem.Źródło: Świat kobiety