Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne orzechowe nadzienie w drożdżowym cieście. Wspaniała i smaczna ozdoba stołu.
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 197
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3984
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 357
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 929
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 197
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3984
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 357
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 929
Składniki
Ciasto. Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru i kilkoma łyżkami ciepłego mleka. Żółtka utrzeć z cukrem. Mąkę przesiewamy do miski dodajemy ubite żółtka, wyrośnięty rozczyn, letnie mleko i na koniec olej. Dokładnie wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Teraz robimy nadzienie. Do zmielonych orzechów dodajemy cukier puder ( ostrożnie lepiej nie przesłodzić , zawsze można dodać jeszcze na koniec) i śmietanę . Mieszamy do połączenia składników i odstawiamy. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4 porcje ok. 540 g i rozwałkowujemy na wymiar blaszki. Wycinamy 3 choinki. Czwartą część ciasta przekładamy na papier do pieczenia wyłożony na blaszce, przykładamy formę i dociskamy. Ciasto w środku formy smarujemy białkiem z łyżeczką cukru. Nakładamy połowę nadzienia i przykrywamy ciastem. Spód gwiazdeczek do dekoracji też smarujemy białkiem. Ja posmarowałam jeszcze cały wierzch. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C , na 30-45 minut. Foremkę zdejmujemy po lekkim ostudzeniu ciasta.