Do góry

Desery Przepis na:

Orzechowa "Góra Lodowa"

Orzechowa Góra Lodowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 520 Ocena: 6946

Dodano:

Odsłon: 3426

Ciasto bardzo znane, postanowiłam zrobić w innej wersji. Ciasto w wersji orzechowej z masą budyniową. Ciasto z biszkopcikami i mleczną polewą. Ciasto wyszło bardzo pyszne.

Składniki

  • BISZKOPT ORZECHOWY: 2 x (blaszka 30 x 40 cm.)
  • -4 jajka -120 g. cukru -70 g. mąki tortowej
  • -70 g. mąki ziemniaczanej -1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • -80 g. mielonych orzechów
  • NASĄCZENIE:
  • -1 łyżka kawy rozpuszczalnej -3/4 szklanki wrzątku
  • -3 łyżeczki cukru/opcjonalnie
  • MASA BUDYNIOWA:
  • -5 szklanek mleka 3,2 % -6 łyżek cukru -1 cukier z wanilią
  • -3 żółtka -3 budynie waniliowe -300 g. masła
  • CIASTKA: -ok.300 g. okrągłych biszkopcików
  • POLEWA:
  • -300 g. masła -3/4 szklanki mleka 3,2% -3/4 szklanki cukru
  • -3 szklanki mleka w proszku tj.300 g.
  • dodatkowo:
  • 1/1 łyżka kakao+2 łyżki mleka w płynie
  • 2/ 1 łyżka musu z czarnych jagód
  • 3/ 1 łyżka mleka w płynie
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. biszkopt-Białka ubić ze szczyptą soli, potem po trochu dodawanym cukrem. Następnie dodawać po żółtku i ubijać.Stopniowo przesiewać do piany, mąki z proszkiem do pieczenia,mieszając łopatką. Na koniec dodać mielone orzechy i krótko wymieszać.Wylać do blaszki 30x40 cm. wyłożonej papierem, ale nie za wysoko. Piec ok.25 min. w 175*.
    Drugi biszkopt upiec taki sam. Jeden ułożyć z powrotem do tej blaszki ale wyłożonej papierem do pieczenia wyżej. Nasączyć go połową zaparzonej i pocukrowanej kawy.

  2. masa-Budynie wymieszać z cukrem, żółtkami i 1 szklanką mleka. 4 szklanki mleka zagotować i wlać rozrobiony budyń. Szybko mieszać i ugotować budyń. Przykryć ściśle folią spożywczą i odstawić do całkowitego wystudzenia. Albo studzić, często mieszając, żeby na górze nie utworzył się kożuszek.Miękkie masło zmiksować, dodając po łyżce zimnego budyniu. Masę rozdzielić na pół. Jedną część wyłożyć kupkami na biszkopt w blaszce i rozsmarować.

  3. Przykryć drugim biszkoptem i nasączyć, resztą kawy.

  4. Wyłożyć tak samo resztę masy.

  5. Zaraz poukładać przekrojone biszkopciki na pół, na sztorc. Wciskając lekko w masę, przekrojoną stroną.Odstawić na trochę do lodówki.

  6. polewa-Masło wraz z mlekiem w płynie i cukrem, zagotować i odstawić na trochę. Przelać do miski, dodać mleko w proszku i zmiksować. Rozdzielić do trzech miseczek.

  7. Do jednej dodać rozmieszane kakao z mlekiem i wymieszać.
    Do drugiej dodać mus i też wymieszać.(chciałam uzyskać niebieski kolor ale wyszedł szary.)
    Do ostatniej dodałam mleka w płynie, bo masa już gęstniała.

  8. Lać pasami na przemian kolorami. Schłodzić w lodówce.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (32)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń