Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Orzechowa rozkosz"
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 200
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 200
Składniki
Proszek budyniowy wymieszaj z 3 łyżkami cukru, rozprowadź w 100 ml mleka. Resztę mleka zagotuj, dodaj rozrobiony proszek, ugotuj budyń. Przełóż do miski, przykryj folią, odstaw do schłodzenia.
7 białek ubij na sztywno ze szczyptą soli i 20 dag cukru. Żółtka zmiksuj z kakao. Dodaj 5 łyżek mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Połącz masę z pianą z białek. Przełóż do tortownicy. Piecz około 35 minut w temp. 175 st. Ostudź, wyjmij z formy. Formę umyj.
,Posiekaj 25 dag orzechów. Ubij 5 białek ze szczyptą soli i 15 dag cukru. Dalej ubijając, dosypuj po łyżce mąki pszennej i ziemniaczanej. Wymieszaj z orzechami oraz 1,5 łyżki miodu. Przełóż do tortownicy. Włóż do ciepłego piekarnika na 20 minut.
Zimny budyń zmiksuj z masłem na puszysty krem. Biszkopt przekrój na dwa blaty. Przełóż kremem oraz nugatowym krążkiem. Lekko dociśnij. Schładzaj 2 godz. Ozdób polewą, resztą orzechów i czekoladkami.
16 porcji, czas ok. 100 min; porcja – 660 kcal cena 1,70 zł.
Chrupiące orzechy włoskie (a także inne bakalie) będą świe tnym dodatkiem do wielu wypieków, np. do keksu. Zanim połączysz je z ucieranym ciastem, podduś orzechy w karmelu lub namocz w miodzie. B gryczanym.Źródło: Świat kobiety