Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Orzechowa rozkosz to ciasto, które uwiedzie Wasze kubki smakowe :) Idealne, aby zachwycić jego smakiem domowników czy proszonych gości. Należy jednak pamiętać, aby przed podaniem wyciągnąć ciasto z lodówki. Musi ono nabrać temperatury pokojowej. Wtedy kruche ciasto delikatnie mięknie i dosłownie rozpływa się w ustach. Polecam :)
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22540
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14835
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4635
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44246
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 614
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 626
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22540
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14835
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4635
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44246
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 614
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 626
Składniki
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia na stolnicę, posiekać z masłem lub margaryną, dodać cukier, żółtka i szybko zagnieść ciasto. Uformować z niego kulę, zawinąć w folię aluminiową i włożyć na godzinę do lodówki. Po tym czasie podzielić kulkę ciasta na pół, rozłożyć w wyłożonej papierem do pieczenia formie i upiec, w nagrzanym wcześniej piekarniku do 200°, dwa placki. Po włożeniu do piekarnika zmniejszyć temperaturę do 180°, pieczemy placki ok. 20 minut, aż nabiorą złotego koloru. Po upieczeniu od razu gorące placki wyciągnąć z formy i odstawić do wystygnięcia.
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Włożyć do rondla, dusić często mieszając, aż do uzyskania jednolitej, gęstej masy. Pod koniec dodać cukier i sok z cytryny. Ciepła masą posmarować jeden placek i przykryć drugim.
Orzechy zemleć i zalać przegotowanym, gorącym mlekiem, odstawić do wystudzenia. Utrzeć masło z cukrem na puch, dodawać stopniowo wystudzona masę orzechową, cały czas ucierać do wyczerpania orzechów. Gotową masę wyłożyć na placek i odstawić do lodówki.
Wodę z cukrem zagotować w rondelku, zmniejszyć ogień do minimum, dodać masło i kakao, mieszając doprowadzić do wrzenia. Lekko przestudzoną polewą polać placek. Udekorować posiekanymi orzechami.