Do góry

Desery Przepis na:

Orzechowa rozkosz

Orzechowa rozkosz

Autor:

Przepisów i artykułów: 188 Ocena: 2009

Dodano:

Odsłon: 15795

Orzechowa rozkosz to ciasto, które uwiedzie Wasze kubki smakowe :) Idealne, aby zachwycić jego smakiem domowników czy proszonych gości. Należy jednak pamiętać, aby przed podaniem wyciągnąć ciasto z lodówki. Musi ono nabrać temperatury pokojowej. Wtedy kruche ciasto delikatnie mięknie i dosłownie rozpływa się w ustach. Polecam :)

Składniki

  • Składniki na blachę o wym. 27cm/22 cm - ciasto kruche:
  • Mąka pszenna 300 g
  • Masło lub margaryna 200 g
  • Cukier puder 1/2 szklanki
  • 3 żółtka
  • Proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • Masa jabłkowa:
  • jabłka, np. szara reneta lub antonówka 750 g
  • Cukier 600 g
  • Sok z cytryny 2 łyżeczki
  • Masa orzechowa ;
  • Orzechy włoskie 250 g
  • Mleko gorące 1 szklanka ( 250 g )
  • Masło o temperaturze pokojowej 250 g
  • Cukier puder 200 g
  • Polewa:
  • Woda 7 łyżeczek
  • Cukier kryształ 7 czubatych łyżeczek
  • Masło 1/4 kostki
  • Kakao 2 łyżki
> 6 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Orzechowa rozkosz

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia na stolnicę, posiekać z masłem lub margaryną, dodać cukier, żółtka i szybko zagnieść ciasto.
    Uformować z niego kulę, zawinąć w folię aluminiową i włożyć na godzinę do lodówki. Po tym czasie podzielić kulkę ciasta na pół, rozłożyć w wyłożonej papierem do pieczenia formie i upiec, w nagrzanym wcześniej piekarniku do 200°, dwa placki. Po włożeniu do piekarnika zmniejszyć temperaturę do 180°, pieczemy placki ok. 20 minut, aż nabiorą złotego koloru. Po upieczeniu od razu gorące placki wyciągnąć z formy i odstawić do wystygnięcia.

  2. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Włożyć do rondla, dusić często mieszając, aż do uzyskania jednolitej, gęstej masy. Pod koniec dodać cukier i sok z cytryny. Ciepła masą posmarować jeden placek i przykryć drugim.

  3. Orzechy zemleć i zalać przegotowanym, gorącym mlekiem, odstawić do wystudzenia. Utrzeć masło z cukrem na puch, dodawać stopniowo wystudzona masę orzechową, cały czas ucierać do wyczerpania orzechów. Gotową masę wyłożyć na placek i odstawić do lodówki.

  4. Wodę z cukrem zagotować w rondelku, zmniejszyć ogień do minimum, dodać masło i kakao, mieszając doprowadzić do wrzenia.
    Lekko przestudzoną polewą polać placek. Udekorować posiekanymi orzechami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń