Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Orzechowe ciastka"
Istnieje wiele sposobów na podanie schabu, innych niż kotlety. Poniżej pomysł...
Odsłon: 73
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 656
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 71
Istnieje wiele sposobów na podanie schabu, innych niż kotlety. Poniżej pomysł...
Odsłon: 73
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 656
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 71
Składniki
5 dag orzeszków laskowych zmiel i wymieszaj w misce z mąką, cukrem pudrem, cynamonem i szczyptą soli. Przesyp na stolnicę. Do sypkich składników dodaj jajko i pokrojone na kawałki masło.
Wanilię rozkrój, wydłub czarne ziarenka. Rozetrzyj je i dodaj do przygotowanych składników. Zagnieć gładkie ciasto. Uformuj z niego kulę i odłóż na 2 godz. do lodówki. Następnie ciasto cienko rozwałkuj i wylep nim foremki.
Spody ciastek ponakłuwaj widelcem, piecz 20 min w 180 st. Po upieczeniu wystudź. Czekoladę połam na kawałki i rozpuść w kąpieli wodnej.
W rondelku podgrzej kremówkę, wymieszaj z czekoladą, zmiksuj na gładki krem. Resztę orzechów posiekaj drobno. Część wysyp na upieczone spody, zalej kremem, ozdób resztą orzeszków.
Jeśli zdarza się, że twój piekarnik przypala spód ciast, babeczek czy tartaletek – tortownicę, blaszkę czy mniejsze foremki umieść w jednej większej formie wypełnionej wodą. Woda powinna sięgać na wysokość około 1 cm.Źródło: Świat kobiety