Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Po tych wszystkich domkach, szopkach i pierniczkach zachciało mi się normalnego ciasta. Takiego szybkiego bez pieczenia o bardzo orzechowym smaku.
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 565
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3660
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 2835
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 230
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 299
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 565
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3660
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 2835
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 230
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 299
Składniki
Orzechy możemy wsypać na blaszkę wstawiamy do piekarnika na 5 minut, następnie przepuszczamy przez maszynkę. W garnku gotujemy szklankę mleka z szklanką cukru, dodajemy nasze zmielone orzechy i przez chwilę gotujemy. Zostawiamy do wystygnięcia, one najpierw są trochę rzadkie ale potem gęstnieją. W kwadratowej blaszce (25-25) wyłożonej papierem układamy warstwę krakersów na nie połowa masy orzechowej, przykrywamy znowu krakersami. Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklance gorącej wody odstawiamy by lekko ostygło. Naszą śmietankę oczywiście bardzo zimną ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Odkładamy 4 łyżki do polewy, a do reszty wlewamy chłodną żelatynę cały czas ubijając. Wykładamy naszą śmietankę na krakersy, przykrywamy następną warstwą krakersów. Na to wykładamy drugą połowę kremu orzechowego i znowu krakersy. Czekoladę rozpuszczamy nad parą, do płynnej ale nie gorącej dodajemy odłożoną wcześniej bitą śmietanę, mieszamy, wykładamy na krakersy i gotowe. Czekamy tylko by krakersy zmiękły od mas i możemy zajadać.