Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Po tych wszystkich domkach, szopkach i pierniczkach zachciało mi się normalnego ciasta. Takiego szybkiego bez pieczenia o bardzo orzechowym smaku.
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 955
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5539
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8695
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 17869
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 955
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5539
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8695
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 17869
Składniki
Orzechy możemy wsypać na blaszkę wstawiamy do piekarnika na 5 minut, następnie przepuszczamy przez maszynkę. W garnku gotujemy szklankę mleka z szklanką cukru, dodajemy nasze zmielone orzechy i przez chwilę gotujemy. Zostawiamy do wystygnięcia, one najpierw są trochę rzadkie ale potem gęstnieją. W kwadratowej blaszce (25-25) wyłożonej papierem układamy warstwę krakersów na nie połowa masy orzechowej, przykrywamy znowu krakersami. Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklance gorącej wody odstawiamy by lekko ostygło. Naszą śmietankę oczywiście bardzo zimną ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Odkładamy 4 łyżki do polewy, a do reszty wlewamy chłodną żelatynę cały czas ubijając. Wykładamy naszą śmietankę na krakersy, przykrywamy następną warstwą krakersów. Na to wykładamy drugą połowę kremu orzechowego i znowu krakersy. Czekoladę rozpuszczamy nad parą, do płynnej ale nie gorącej dodajemy odłożoną wcześniej bitą śmietanę, mieszamy, wykładamy na krakersy i gotowe. Czekamy tylko by krakersy zmiękły od mas i możemy zajadać.