Do góry

Desery Przepis na:

Orzechowe ciasto na krakersach.

Orzechowe ciasto na krakersach.

Autor:

Przepisów i artykułów: 241 Ocena: 9077

Dodano:

Odsłon: 39468

Po tych wszystkich domkach, szopkach i pierniczkach zachciało mi się normalnego ciasta. Takiego szybkiego bez pieczenia o bardzo orzechowym smaku.

Składniki

  • 2 opakowania krakersów solonych (po 175 g)
  • 200 g orzechów włoskich (połówki)
  • 500 ml śmietanki tortowej 36%
  • 1 szklanka mleka zwykłego
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki żelatyny
  • 50 g czekolady gorzkiej
  • 2 łyżki cukru pudru
5-6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Orzechowe ciasto na krakersach.

Przygotowanie

  1. Orzechy możemy wsypać na blaszkę wstawiamy do piekarnika na 5 minut, następnie przepuszczamy przez maszynkę. W garnku gotujemy szklankę mleka z szklanką cukru, dodajemy nasze zmielone orzechy i przez chwilę gotujemy. Zostawiamy do wystygnięcia, one najpierw są trochę rzadkie ale potem gęstnieją.
    W kwadratowej blaszce (25-25) wyłożonej papierem układamy warstwę krakersów na nie połowa masy orzechowej, przykrywamy znowu krakersami.
    Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklance gorącej wody odstawiamy by lekko ostygło. Naszą śmietankę oczywiście bardzo zimną ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Odkładamy 4 łyżki do polewy, a do reszty wlewamy chłodną żelatynę cały czas ubijając. Wykładamy naszą śmietankę na krakersy, przykrywamy następną warstwą krakersów. Na to wykładamy drugą połowę kremu orzechowego i znowu krakersy.
    Czekoladę rozpuszczamy nad parą, do płynnej ale nie gorącej dodajemy odłożoną wcześniej bitą śmietanę, mieszamy, wykładamy na krakersy i gotowe. Czekamy tylko by krakersy zmiękły od mas i możemy zajadać.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Pyreczka 13 grudnia 2013 Mam pytanie ,te orzechy w piekarniku to w jakiej temperaturze mają się prażyć? Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Ewaaa 13 grudnia 2013 pychotka :), racja, ja tęsknię za drożdżówką :) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń