Do góry

Desery Przepis na:

Orzechowe księżyce

Orzechowe księżyce

Autor:

Przepisów i artykułów: 544 Ocena: 7435

Dodano:

Odsłon: 5347

Zawsze piekłam z migdałami, tym razem z orzechami. To są nasze ulubione ciasteczka świąteczne i nie tylko.

Składniki

  • CIASTO:
  • -380 g. miękkiego masła -150 g. cukru pudru
  • -chlust aromatu waniliowego -150 g.mielonych orzechów włoskich
  • -500 g. mąki
  • DO OBSYPANIA:-cukier puder
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. ciasto-Masło w temperaturze pokojowej,zmiksować z cukrem i aromatem.Przesiać mąkę, dodać orzechy i zagnieść i podzielić na 4 części.
    Każdą znowu na 4 kawałki. Ich na 8 kawałeczków.
    Wyjdzie 4x8=32 a 4x32=128 szt.
    Zrobić z nich kulki, potem wałeczki, lekko cieńsze na końcach, jak księżyce.

  2. Układać na wysmarowanej blaszce, albo wyłożonej papierem do pieczenia.

  3. Piec w 175 * C. ok. 15 min. Sprawdzać czy rogi ciasteczek już są złote, to znaczy że są już gotowe.

  4. Po wyjęciu z piekarnika, ciepłe ciastka oprószamy cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (16)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń