Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Słodkie, chrupiące, orzechowe. Warto spróbować w dwóch wersjach : z polewą słodsze bez polewy mniej słodkie.
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 182
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 154
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 182
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 154
Składniki
Polewa. Wszystkie składniki umieszczamy i podgrzewamy do wrzenia. Gotujemy na malutkim ogniu około 15 minut. Orzechy z cukrem miksujemy, część możemy zostawić drobno posiekane. Roztapiamy masło. Rozkładamy ciasto filo. Arkusze kroimy ma trzy części, każda około 14 cm szerokości. Bierzemy pierwszy arkusz ( 14 X 34 cm )cm smarujemy roztopionym masłem, posypujemy orzechami , powtarzamy tę czynność dwa lub trzy razy. Zwijamy każdy kawałek w rulon. Wszystkie paluszki kładziemy na blaszce wysmarowanej masłem. Przed pieczeniem smarujemy pozostałym roztopionym masłem i pieczemy w temperaturze 180 C przez około 20-25 minut. Po wyjęciu z piekarnika paluszki smarujemy przygotowaną polewą i pozostawiamy do ostygnięcia. DRUGA WERSJA BEZ POLEWY. Orzechy miksujemy z 3 łyżkami cukru. Ta wersja jest mniej słodka i lepka, ale bardziej sucha.
Do jednej warstwy można dodać zmielone prażone pestki dyni, jest to walor smakowy i wizualny.