Do góry

Desery Przepis na:

Orzechowe paluszki z ciasta filo

Orzechowe paluszki z ciasta filo

Autor:

Przepisów i artykułów: 744 Ocena: 14427

Dodano:

Odsłon: 2194

Słodkie, chrupiące, orzechowe. Warto spróbować w dwóch wersjach : z polewą słodsze bez polewy mniej słodkie.

Składniki

> 6 os. 30 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Orzechowe paluszki z ciasta filo

Przygotowanie

  1. Polewa. Wszystkie składniki umieszczamy i podgrzewamy do wrzenia. Gotujemy na malutkim ogniu około 15 minut.
    Orzechy z cukrem miksujemy, część możemy zostawić drobno posiekane.

    Roztapiamy masło. Rozkładamy ciasto filo.
    Arkusze kroimy ma trzy części, każda około 14 cm szerokości.
    Bierzemy pierwszy arkusz ( 14 X 34 cm )cm smarujemy roztopionym masłem, posypujemy orzechami , powtarzamy tę czynność dwa lub trzy razy. Zwijamy każdy kawałek w rulon.
    Wszystkie paluszki kładziemy na blaszce wysmarowanej masłem. Przed pieczeniem smarujemy pozostałym roztopionym masłem i pieczemy w temperaturze 180 C przez około 20-25 minut.
    Po wyjęciu z piekarnika paluszki smarujemy przygotowaną polewą i pozostawiamy do ostygnięcia.
    DRUGA WERSJA BEZ POLEWY.
    Orzechy miksujemy z 3 łyżkami cukru. Ta wersja jest mniej słodka i lepka, ale bardziej sucha.

  2. Do jednej warstwy można dodać zmielone prażone pestki dyni, jest to walor smakowy i wizualny.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń