Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Orzechowiec w formie kuszących, trójkątnych batoników wciągnie cię od pierwszego kęsa. To połączenie kruchego spodu i chrupiącej warstwy orzechowej. Spróbuj pierwszego ciasteczka, a przekonasz się, że na jednym się nie skończy. Może od razu przygotujesz podwójną porcję?
Blaszka: 30x40 cm
Kluski leniwe to delikatne i szybkie do przygotowania danie z ziemniakow, mąk...
Odsłon: 175
Kluski leniwe to delikatne i szybkie do przygotowania danie z ziemniakow, mąk...
Odsłon: 175
Składniki
Zacznij od przygotowania kruchego ciasta. W misce utrzyj masło z cukrem, dodaj ekstrakt waniliowy i jajka. Zmiksuj całość na gładką masę. Następnie dodawaj przesianą mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i zagnieć ciasto. Powinno być dość miękkie i elastyczne.
Blaszkę do pieczenia (30x40) wyłóż papierem do pieczenia. Odrywaj małe porcje ciasta i wykładaj nimi dno foremki. Dociskaj palcami, aby uzyskać równą podstawę. Ponakłuwaj spód widelcem, następnie wyłóż dżem morelowy i rozprowadź szpatułką lub grzbietem łyżki.
W rondlu rozpuść miękkie masło i cukier, a gdy cukier się rozpuści dodaj zmielone lub bardzo drobno posiekane orzechy i migdały. Gotuj masę na wolnym ogniu, aż uzyskasz gęstą konsystencję. Wyłóż orzechową masę na morelowym dżemie. Spróbuj wyrównać powierzchnię za pomocą noża lub szpatułki, dzięki czemu orzechowiec upiecze się równomiernie.
Wstaw blaszkę do pieca nagrzanego do 180°C na ok. 27-30 minut. Następnie odstaw na chwilę do ostygnięcia. Gdy ciasto jest jeszcze ciepłe, pokrój je na kształty trójkątów – najpierw na kwadraty, a potem po przekątnej na pół. Wystygły orzechowiec mógłby się połamać w trakcie krojenia. Orzechowe ciasteczka przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku, a zachowają świeżość przez kilka dni.