Do góry

Desery Przepis na:

Orzechowiec znad Sekwany

Orzechowiec znad Sekwany

Autor:

Przepisów i artykułów: 859 Ocena: 9373

Dodano:

Odsłon: 12067

Ciasto składa się z kilku warstw, ciasto kruche, orzechowe, kokosowe oraz masa. Proszę się nie zrażać, piecze się szybko a w tym czasie robimy następne warstwy ciasta.

Składniki

  • Forma 33 cm x 24 cm
  • Składniki na ciasto:
  • 2 ½ szk. maki pszennej
  • 200 g margaryny
  • 6 żółtek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ szk. cukru pudru
  • Składniki na ciasto kokosowe:
  • 6 białek
  • 1 szklanka cukru
  • 200 g wiórków kokosowych
  • Składniki na ciasto orzechowe:
  • 5 białek
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 180 g orzechów włoskich
  • Składniki na masę:
  • 2 szklanki mleka
  • 5 żółtek
  • 1 budyń waniliowy
  • 3 łyżki cukru
  • 2 ½ łyżki mąki pszennej
  • 400 g margaryny
  • Składniki na polewę:
  • 2 czekolady mleczne
  • 1 szk. śmietany 36%
  • 10 g orzechów laskowych
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Orzechowiec znad Sekwany

Przygotowanie

  1. Sposób przygotowania ciasta:
    1. Wszystkie składniki na ciasto łączymy ze sobą i wyrabiamy, ciasto dzielimy na dwie części, rozwałkowujemy, układamy na dnie blaszki i każdą z osobną pieczemy 20 minut w 180 °C.

  2. Sposób przygotowania ciasta kokosowego:
    1. Białka ubijamy razem z cukrem dodajemy wiórki kokosowe mieszając delikatnie łyżką. Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy 20 minut w 180 °C.

  3. Sposób przygotowania ciasta orzechowego:
    1. Białka ubijamy mikser razem z cukrem, następnie dodajemy proszek do pieczenia, bulkę tartą, oraz pokruszone drobno orzechy. Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy 20 minut w 180 °C.

  4. Sposób przygotowania masy:
    1. Półtora szklanki mleka wlewamy do rondelka, wsypujemy cukier i gotujemy. W połowie szklanki mleka rozrabiamy budyń z mąką oraz żółtkami.
    2. Do gotującego się mleka wlewamy rozrobiony budyń i gotujemy do uzyskania gęstej masy.
    3. Margarynę ucieramy mikserem i stopniowo dodajemy ostudzony budyń.

  5. Sposób przygotowania polewy:
    1. Czekolady przekładamy do rondelka wlewamy śmietanę i gotujemy.

  6. Przełożenie placka:
    1. Na dnie blaszki układamy cisto kruche, smarujemy 1/3 masy i układamy ciasto kokosowe. Ponownie smarujemy 1/3 masy i układamy ciasto orzechowe, rozprowadzamy resztę masy i na koniec placek kruchy.

  7. 2. Wierzch ciasta polewamy polewą i posypujemy pokruszonymi orzechami.

  8. 3. Chłodzimy w lodówce.
    4. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (13)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń