Do góry

Desery Przepis na:

Orzechowo kokosowa kostka jaglana bez pieczenia

Orzechowo kokosowa kostka jaglana bez pieczenia

Autor:

Przepisów i artykułów: 273 Ocena: 2175

Dodano:

Odsłon: 556

Inaczej brownie jaglane bez pieczenia o zachwycającym smaku!

Składniki

  • 200 g kaszy jaglanej
  • 2,5 szklanki mleka (ja dałam roślinne migdałowe)
  • 150 g mąki kokosowej lub wiórków kokosowych
  • 200 g masła orzechowego (polecam z kawałkami orzechów)
  • 3 dojrzałe banany
  • 2 łyżki kakao
  • pół kubka likieru słony karmel Krupnik (nie jest obowiązkowy)
  • kilka kropel aromatu waniliowego
  • kilka kostek gorzkiej czekolady rozpuszczonej na polewę
> 6 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Orzechowo kokosowa kostka jaglana bez pieczenia

Przygotowanie

  1. Kaszę jaglaną przepłukujemy wrzątkiem, a następnie zimną wodą. Mleko wlewamy do większego garnuszka, dodajemy parę kropel aromatu waniliowego i gotujemy. Do gotującego się mleka dodajemy kaszę i co chwilę mieszając, aby nie przypaliło gotujemy do wchłonięcia mleka.

  2. Ugotowaną kaszę chwilę studzimy i do jeszcze ciepłej dodajemy pokrojonego banana oraz kakao. Wszystko dokładnie blendujemy najlepiej na gładką masę (stopniowo dodając likier, który jest tylko dla smaku, można go pominąć).

  3. Następnie dodajemy masło orzechowe oraz mąkę kokosową lub wiórki kokosowe. Wszystko ponownie dokładnie blendujemy. Masa będzie dość gęsta.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń