Do góry

Desery Przepis na:

Orzechowo- kokosowa Żyrafa

Orzechowo- kokosowa Żyrafa

Autor:

Przepisów i artykułów: 219 Ocena: 3369

Dodano:

Odsłon: 1671

Żyrafa, czyli babka marmurkowa pieczona w formie z kominem bardzo się wszystkim spodobała. Dzisiaj w wersji kokosowo-orzechowej z czekoladą.

Składniki

  • orzechowa warstwa:
  • 5 żółtek
  • 100 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 50 ml mleka
  • 50 ml oleju
  • 100 g mąki
  • 50 g mielonych orzechów
  • 2 łyżki tartej czekolady
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • biała warstwa:
  • 5 białek
  • 100 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 50 ml mleka
  • 50 ml oleju
  • 100 g mąki
  • 30 g mąki kokosowej
  • 30 g mąki kokosowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • dodatkowo:
  • kakao
  • tłuszcz do formy
  • kuwertura mleczna czekolada
> 6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Orzechowo- kokosowa Żyrafa

Przygotowanie

  1. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puch. Powoli dodawać mleko na przemian z olejem i dalej ucierać. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dodać do masy jajecznej. Wymieszać. Dodać mielone orzechy i tarta czekoladę i wymieszać do połączenia się składników.

  2. Biała warstwa: ubić białka ubić na sztywno. Dodać cukier, sól i cukier waniliowy. Powoli dodawać mleko z olejem na przemian. Na koniec dodać obie mąki zmieszane z proszkiem do pieczenia. Wsypać kokoski i szybko zamieszać.

  3. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Formę z kominem dobrze nasmarować tłuszczem. Obie masy podzielić na pół. Najpierw włożyć do formy warstwę orzechową. Posypać obficie kakao, najlepiej przez sitko, tak aby nie było widać ciasta. Na to ostrożnie wyłożyć połowę warstwy białej. Posypać kakao. Ponownie warstwę żółtą, na to kakao. Zakończyć warstą białą i już nie posypywać kakao.

  4. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 35- 40 minut w temperaturze 180 stopni. Najlepiej sprawdzić wykałaczką, czy ciasto jest już upieczone. Ciasto wystudzić w formie, wyjąć i polać kuwerturą roztopioną w kąpieli wodnej. Można posypać mielonymi orzechami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (22)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

gosiamamba 15 maja Witam, proszę o uzupełnienie ( wyjaśnienie ) - w składnikach ( biała warstwa ) jest podane 2 razy po 30 g mąki kokosowej ? a w treści ww warstwy jest podane - wsypać kokoski - których jest brak w składnikach, ciasto wygląda bajecznie, ale wydaje mi się że większość osób nie czyta, tylko ocenia ciasto po zdjęciu, na skład ciasta i jego wykonanie również należy zwracać uwagę - można coś przeoczyć i przepis będzie niedokładny. Proszę o korektę, na razie zrobię żyrafę z ciasta żółtego i białego - dziękuję i pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

fafiatko 22 maja 2019 Swietna! a to istna afryka- zyrafy! krokodyle!
:DDD
Odpowiedzi: 2 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń