Do góry

Desery Przepis na:

Orzechowy deser kajmakowy z figami

Orzechowy deser kajmakowy z figami

Autor:

Przepisów i artykułów: 140 Ocena: 330

Dodano:

Odsłon: 884

Delikatny jak chmurka, puszysty krem, chrupiące ciasteczka z orzechami i słodkie, soczyste figi to połączenie wprost idealne.

Składniki

  • ciastka zbożowe czekoladowe 150 g
  • Orzechy laskowe 40 g
  • śmietana 30 % 300 ml
  • masa krówkowa kajmak 250 g
  • Figa świeża 3 szt.
3-4 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Orzechowy deser kajmakowy z figami

Przygotowanie

  1. Ciasteczka i orzechy rozdrobnić w malakserze na piasek. Śmietanę ubić na sztywno, dodać masę kajmakową i krótko zmiksować do połączenia się składników. 2 figi pokroić na plasterki, 1 na ósemki lub ćwiartki. Na ściankach szklanek/pucharków ułożyć plasterki fig i układać naprzemiennie: warstwę ciastek z orzechami, krem, ciastka, krem. Na wierzch wysypać resztę ciastek i udekorować cząstkami fig. Schodzić przed podaniem.

  2. Rady: Słodkość deseru możecie regulować dodając mniej lub więcej masy kajmakowej według własnych preferencji.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń