Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dla wnuków postanowiłam upiec orzeszki dwusmakowe. Wykorzystałam orzechy, które pozostały ze świąt, a że mam liczną gromadkę więc musiałam upiec ich dosyć sporo. Wnuki bardzo zadowolone, a orzeszki rozeszły się jak świeże bułeczki.
foremka na orzeszki
Margarynę, jajka, cukier puder, cukier waniliowy oraz smalec zmiksować na puszystą masę.
Do masy przesiać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz dodać zmielone orzechy.
Zagnieść gładkie jednolite ciasto.
Ciasto zakryć ściereczką i włożyć na 30 minut do lodówki.
Foremkę na orzeszki wysmarować tłuszczem po czym rozgrzać na niedużym ogniu palnika.
Następnie odrywać malutkie porcje ciasta formować kuleczki.
Kuleczki wkładać do otworków foremki, po czym zamknąć i piec z każdej strony na złoty kolor, co jakiś czas obracając foremkę.
Po upieczeniu orzeszki wyjąc a foremkę napełnić następną porcją kulek i tak do wyczerpania całego ciasta.
Masa orzechowa:
Mleko, cukier oraz zmielone orzechy przesmażyć do odparowania większości płynu, po czym zdjąć z ognia i wystudzić.
Masło zmiksować na puch, cały czas miksując dodawać porcjami przesmażone orzechy.
Połowę połówek napełniać masą orzechową, a drugą połowę nutellą, następnie łączyć ze sobą tworząc orzeszek.
Gotowe oprószyć cukrem pudrem.
Dzisiejszą propozycją obiadową są plastry schabu w sosie jaki robi moja mama
Odsłon: 67
mięso jest pyszne, aromatyczne, soczyste i mięciutkie
Odsłon: 65
Sprawdzony przepis na pyszny schab. U mnie w towarzystwie ryżu i ogórka kiszo...
Odsłon: 62
Dzisiejszą propozycją obiadową są plastry schabu w sosie jaki robi moja mama
Odsłon: 67
mięso jest pyszne, aromatyczne, soczyste i mięciutkie
Odsłon: 65
Sprawdzony przepis na pyszny schab. U mnie w towarzystwie ryżu i ogórka kiszo...
Odsłon: 62
Składniki
Margarynę, jajka, cukier puder, cukier waniliowy oraz smalec zmiksować na puszystą masę. Do masy przesiać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz dodać zmielone orzechy. Zagnieść gładkie jednolite ciasto. Ciasto zakryć ściereczką i włożyć na 30 minut do lodówki. Foremkę na orzeszki wysmarować tłuszczem po czym rozgrzać na niedużym ogniu palnika. Następnie odrywać malutkie porcje ciasta formować kuleczki. Kuleczki wkładać do otworków foremki, po czym zamknąć i piec z każdej strony na złoty kolor, co jakiś czas obracając foremkę. Po upieczeniu orzeszki wyjąc a foremkę napełnić następną porcją kulek i tak do wyczerpania całego ciasta. Masa orzechowa: Mleko, cukier oraz zmielone orzechy przesmażyć do odparowania większości płynu, po czym zdjąć z ognia i wystudzić. Masło zmiksować na puch, cały czas miksując dodawać porcjami przesmażone orzechy. Połowę połówek napełniać masą orzechową, a drugą połowę nutellą, następnie łączyć ze sobą tworząc orzeszek. Gotowe oprószyć cukrem pudrem.
Przepisy Desery
Desery
Tarta z agrestem
Desery
Serniczki pomarańczowe z galaretką i bitą śmietaną
Desery
Słodkie bułeczki drożdżowe z dżemem i posypką z kawy
Desery
deser z domową granolą
Tarta z agrestem
Delikatny smaczny deserek.
Odsłon: 47
Serniczki pomarańczowe z galaretką i bitą śmietaną
Uwielbiam deserki w pucharkach, bo pięknie się prezentują, są szybkie w przyg...
Odsłon: 208