Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dla wnuków postanowiłam upiec orzeszki dwusmakowe. Wykorzystałam orzechy, które pozostały ze świąt, a że mam liczną gromadkę więc musiałam upiec ich dosyć sporo. Wnuki bardzo zadowolone, a orzeszki rozeszły się jak świeże bułeczki.
foremka na orzeszki
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 117958
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8353
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3104
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 2063
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1521
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 117958
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8353
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3104
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 2063
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1521
Składniki
Margarynę, jajka, cukier puder, cukier waniliowy oraz smalec zmiksować na puszystą masę. Do masy przesiać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz dodać zmielone orzechy. Zagnieść gładkie jednolite ciasto. Ciasto zakryć ściereczką i włożyć na 30 minut do lodówki. Foremkę na orzeszki wysmarować tłuszczem po czym rozgrzać na niedużym ogniu palnika. Następnie odrywać malutkie porcje ciasta formować kuleczki. Kuleczki wkładać do otworków foremki, po czym zamknąć i piec z każdej strony na złoty kolor, co jakiś czas obracając foremkę. Po upieczeniu orzeszki wyjąc a foremkę napełnić następną porcją kulek i tak do wyczerpania całego ciasta. Masa orzechowa: Mleko, cukier oraz zmielone orzechy przesmażyć do odparowania większości płynu, po czym zdjąć z ognia i wystudzić. Masło zmiksować na puch, cały czas miksując dodawać porcjami przesmażone orzechy. Połowę połówek napełniać masą orzechową, a drugą połowę nutellą, następnie łączyć ze sobą tworząc orzeszek. Gotowe oprószyć cukrem pudrem.