Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Orzeźwiająca pianka"
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 183
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 159
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 183
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 159
Składniki
Limonki wyszoruj, sparz. Odkrój kilka plasterków do dekoracji, resztę cienko obierz. Skórkę pokrój w cieniutkie paski. Z umytych cytryn wyciśnij sok.
Do skórek z limonek dodaj sok cytrynowy, jedną łyżkę cukru pudru i wino, odstaw na godzinę. Połowę powstałej zalewy wymieszaj z rozpuszczoną w minimalnej ilości wrzątku połową łyżki żelatyny. Wlewaj po trochu na dno foremek, odstaw do lodówki do zastygnięcia.
Śmietankę ubij na sztywno z resztą cukru. Pozostałą żelatynę rozpuść i połącz z pozostałą zalewą. Mieszaninę dodaj do ubitej śmietanki. Dalej ubijaj, aż powstanie krem. 4Rozłóż go do foremek, odstaw do lodówki na 1-2 godziny. Dekoruj ziołami i limonką.
Czas ok. 40 min; porcja – 170 kcal, cena 1,80 zł.
Cytrynę oraz limonkę można stosować w kuchni wymiennie. Pamiętaj jednak, że limonka jest kwaśniejsza, bardziej aromatyczna, ale jednocześnie mniej soczysta.
Przyjmuje się, że sok z dwóch średnich cytryn odpowiada sokowi z trzech limonek.Źródło: Świat kobiety