idealne na upały, bez pieczenia, słodkie i lekkie :)
orzeźwiające z jeżynami
Składniki
- wafle suche , andruty, jedno opakowanie 150 g
- biała czekolada, 4 tabliczki
- masło, 50 g
- jeżyny, 30 dag
- jogurt naturalny, 200 g
- śmietanka 30%, 200 g
- żelatyna, 3 łyżki
- cukier puder, 1 łyżka
- wiórki kokosowe, 2 łyżki
Składniki
- wafle suche , andruty, jedno opakowanie 150 g
- biała czekolada, 4 tabliczki
- masło, 50 g
- jeżyny, 30 dag
- jogurt naturalny, 200 g
- śmietanka 30%, 200 g
- żelatyna, 3 łyżki
- cukier puder, 1 łyżka
- wiórki kokosowe, 2 łyżki
Etapy przygotowania
3 tabliczki czekolady rozpuść do ciepłej masy dodaj 50 g masła i delikatnie wymieszaj do połączenia, dodaj pokruszone wafle i wyłóż spód średniej wielkości blaszki.
śmietanę ubij , żelatynę rozpuść w 0,5 szklanki wody i ostudź, połowę wymieszaj z jogurtem naturalnym
jogurt z żelatyną dodaj do połowy ubitej śmietany, dodaj jeszcze wiórki kokosowe i łyżkę cukru, wyłóż masę na waflowy spód
rozpuść pozostałą tabliczkę czekolady, większą połowę jeżyn wymieszaj z pozostałą śmietaną i żelatyną oraz rozpuszczoną czekoladą. wyłóż na białą masę.
wierzch ozdób pozostałymi jeżynami i skruszonymi waflami, schłodź w lodówce. Na szczęście żelatyna szybko działa i nie trzeba długo czekać:)
przepis z jakiejś starej gazety, lekko zmodyfikowany :)
Przepis w Waszym wykonaniu (2)
Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy
Zapiekane mięso z cebulą, czosnkiem i kremowym sosem to klasyczne danie, któr...
Odsłon: 124
Moja dzisiejsza ciap kapusta jest przygotowana do zagęszczonego sosu z pieczo...
Odsłon: 302
Idealna na różne okazje.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Grill
- Tłusty czwartek
- Walentynki
- Halloween
- Komunia
- Do pracy
- Polska
- Bez glutenu
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Wegańskie
- Warzywa
- Kukurydza
- Nabiał
- Jajka
- Ser
- Przyprawy
- Ciasta
Odsłon: 20536
Ostatnio komentowane przepisy
Zapiekane mięso z cebulą, czosnkiem i kremowym sosem to klasyczne danie, któr...
Odsłon: 124
Moja dzisiejsza ciap kapusta jest przygotowana do zagęszczonego sosu z pieczo...
Odsłon: 302
Idealna na różne okazje.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Grill
- Tłusty czwartek
- Walentynki
- Halloween
- Komunia
- Do pracy
- Polska
- Bez glutenu
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Wegańskie
- Warzywa
- Kukurydza
- Nabiał
- Jajka
- Ser
- Przyprawy
- Ciasta
Odsłon: 20536
Składniki
- wafle suche , andruty, jedno opakowanie 150 g
- biała czekolada, 4 tabliczki
- masło, 50 g
- jeżyny, 30 dag
- jogurt naturalny, 200 g
- śmietanka 30%, 200 g
- żelatyna, 3 łyżki
- cukier puder, 1 łyżka
- wiórki kokosowe, 2 łyżki
3 tabliczki czekolady rozpuść do ciepłej masy dodaj 50 g masła i delikatnie wymieszaj do połączenia, dodaj pokruszone wafle i wyłóż spód średniej wielkości blaszki.
śmietanę ubij , żelatynę rozpuść w 0,5 szklanki wody i ostudź, połowę wymieszaj z jogurtem naturalnym
jogurt z żelatyną dodaj do połowy ubitej śmietany, dodaj jeszcze wiórki kokosowe i łyżkę cukru, wyłóż masę na waflowy spód
rozpuść pozostałą tabliczkę czekolady, większą połowę jeżyn wymieszaj z pozostałą śmietaną i żelatyną oraz rozpuszczoną czekoladą. wyłóż na białą masę.
wierzch ozdób pozostałymi jeżynami i skruszonymi waflami, schłodź w lodówce. Na szczęście żelatyna szybko działa i nie trzeba długo czekać:)
przepis z jakiejś starej gazety, lekko zmodyfikowany :)
Pyszności...piękności ;-) 5