Do góry

Desery Przepis na:

orzeźwiające z jeżynami

orzeźwiające z jeżynami

Autor:

Przepisów i artykułów: 27 Ocena: 251

Dodano:

Odsłon: 5281

idealne na upały, bez pieczenia, słodkie i lekkie :)

Składniki

  • wafle suche , andruty, jedno opakowanie 150 g
  • biała czekolada, 4 tabliczki
  • masło, 50 g
  • jeżyny, 30 dag
  • jogurt naturalny, 200 g
  • śmietanka 30%, 200 g
  • żelatyna, 3 łyżki
  • cukier puder, 1 łyżka
  • wiórki kokosowe, 2 łyżki
> 6 os. 15 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
orzeźwiające z jeżynami

Przygotowanie

  1. 3 tabliczki czekolady rozpuść do ciepłej masy dodaj 50 g masła i delikatnie wymieszaj do połączenia, dodaj pokruszone wafle i wyłóż spód średniej wielkości blaszki.

  2. śmietanę ubij , żelatynę rozpuść w 0,5 szklanki wody i ostudź, połowę wymieszaj z jogurtem naturalnym

  3. jogurt z żelatyną dodaj do połowy ubitej śmietany, dodaj jeszcze wiórki kokosowe i łyżkę cukru, wyłóż masę na waflowy spód

  4. rozpuść pozostałą tabliczkę czekolady, większą połowę jeżyn wymieszaj z pozostałą śmietaną i żelatyną oraz rozpuszczoną czekoladą. wyłóż na białą masę.

  5. wierzch ozdób pozostałymi jeżynami i skruszonymi waflami, schłodź w lodówce. Na szczęście żelatyna szybko działa i nie trzeba długo czekać:)

  6. przepis z jakiejś starej gazety, lekko zmodyfikowany :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń