Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdź nasz przepis na puszysty sernik, który przygotujesz w kwadrans. Co ciekawe, aby go przygotować, nie potrzebujesz sera! Zaskocz gości serwując, oszukany sernik, który przygotujesz z użyciem zaledwie 5 składników. W wersji nieco bardziej skomplikowane, upiecz oszukany sernik na prostym spodzie przygotowanym z herbatników. Nic się jednak nie stanie, jeśli pominiesz ten element.
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 24891
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 6024
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 277
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 24891
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 6024
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 277
Składniki
Przygotuj spód. Herbatniki zmiksuj w blenderze na drobny proszek. Następnie dodaj do nich cynamon oraz roztopione masło, tak aby całość miała konsystencję mokrego piasku. Tak przygotowaną masą wyklej spód i brzegi tortownicy o średnicy 23 cm. Aby uniknąć przywierania, pod masę ciasteczkową możesz włożyć papier do pieczenia.
Wszystkie składniki na sernik wyjmij z lodówki i szafek 2-3 godziny przed rozpoczęciem robienia ciasta — składniki muszą mieć równą temperaturę. Masło rozpuść w kąpieli wodnej i przestudź. Gdy masło będzie już chłodne, umieść w jednej misce wszystkie składniki na ciasto (poza owocami). Bardzo dokładnie wymieszaj wszystkie składniki aż do uzyskania jednolitej masy. Najlepiej jest zrobić to mikserem ustawionym na średnie obroty.
Masę na sernik wlej na przygotowany wcześniej spód. Masa będzie bardzo rzadka, więc najlepiej jest piec sernik w formie beż odczepianego dna — dzięki temu nie będzie obawy, że ciasto będzie wyciekać z formy.
Oszukany sernik bez sera należy piec w piekarniku rozgrzanym jedynie do 160 stopni Celsjusza. Z uwagi na niską temperaturę, zalecany czas pieczenia wynosi 100 minut.
Pamiętaj, by podczas pieczenia ciasta nie otwierać piekarnika. Nie uchylaj też drzwiczek piekarnika od razu po wyłączeniu grzania. Pozostaw je zamknięte jeszcze przez kwadrans, a następnie przez 10 minut trzymaj upieczony sernik bez sera w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami.
Po tym czasie wyjmij blaszkę z piekarnika i przestudź ciasto. Gdy będzie już chłodne, umieść je na kilka godzin w lodówce.