Do góry

Desery Przepis na:

Owoce pod kruszonką

Owoce pod kruszonką

Autor:

Przepisów i artykułów: 240 Ocena: 1191

Dodano:

Odsłon: 1792

Owocowy raj na deser.

Składniki

  • Jabłko 1 szt.
  • Gruszka 2 szt.
  • Śliwki (mogą być mrożone) 4 szt.
  • Truskawki (mogą być mrożone) 15 szt.
  • Cukier 1/3 szklanki + 1/2 szklanki na kruszonkę
  • Mąka pszenna 1/3 szklanki + 1/2 szklanki na kruszonkę
  • Kasza manna 1/3 szklanki
  • Cukier wanilinowy 1 opakowanie 16 g
  • Margaryna do pieczenia 1/3 kostki
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Owoce pod kruszonką

Przygotowanie

  1. 1/3 szklanki cukru, 1/3 szklanki mąki oraz 1/3 szklanki kaszy manny wymieszać i wysypać równomiernie na dnie natłuszczonej tortownicy lub formy na tartę o średnicy około 26 cm.

  2. Jabłka i gruszki obrać i pokroić na małe kawałki. Śliwki, jeżeli są świeże, przekroić na połówki i usunąć pestki.

  3. Wszystkie owoce ułożyć na wierzchu sypkiej mieszanki w formie do pieczenia.

  4. Całość piec przez 20 minut w temperaturze 230 stopni Celsjusza w piekarniku z włączonymi grzałkami górną i dolną.

  5. 1/3 kostki margaryny, 1/2 szklanki mąki, 1/2 szklanki cukru i cukier wanilinowy siekać aż składniki zaczną się łączyć. Następnie ciasto zagnieść dłonią.

  6. Po 20 minutach podpieczony deser wyjąć z piekarnika i ułożyć na jego wierzchu kawałki kruszonki. Następnie piec jeszcze przez 20 minut w temperaturze 190 stopni Celsjusza.

  7. Po wyjęciu z piekarnika deser będzie raczej płynny, ale po całkowitym ostygnięciu nie powinno być problemów z pokrojeniem go i nałożeniem na talerze.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń