Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj zapraszam na przepis pozwalający przypomnieć sobie lato w środku zimy! Przygotujemy szybki deser z mrożonych owoców i kruszonki, który świetnie sprawdzi się zarówno w formie jednoporcjowej, jak i w postaci czegoś na kształt ciasta. Parę minut roboty, pół godziny w piekarniku i nasz pyszny deser jest gotowy. Jak to często bywa z mrożonkami, owoce są lekko kwaśne i mocno kontrastują ze słodką, chrupiącą kruszonką. Tak przygotowany deser smakuje najlepiej na ciepło, w towarzystwie bitej śmietany, lodów waniliowych lub, tak jak u mnie, z odrobiną płynnego budyniu.
naczynie żarooodporne o boku 23 cm lub 6 kokilek o pojemności 200 ml
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1235
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 171
Z wykorzystaniem warzyw z rosołu i świetnie doprawione.
Odsłon: 474
Pomysł na krewetki w sosie korma. Składniki i proporcje wzięłam z kilku przep...
Odsłon: 73
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1235
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 171
Z wykorzystaniem warzyw z rosołu i świetnie doprawione.
Odsłon: 474
Pomysł na krewetki w sosie korma. Składniki i proporcje wzięłam z kilku przep...
Odsłon: 73
Składniki
Do miski wsyp 80 g mąki pszennej, 100 g cukru trzcinowego i 40 g zmielonych migdałów. Dodaj ½ łyżeczki cynamonu i niewielką szczyptę soli. Składniki suche przemieszaj rózgą do równego rozprowadzenia.
Dodaj do miski 100 g zimnego, pokrojonego w kostkę masła. Tłuszcz połącz z produktami suchymi do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Możesz to zrobić palcami, nożem lub siekaczem cukierniczym – postaraj się tylko nie ogrzać zbytnio masła.
Do tak przygotowanej kruszonki dodaj jeszcze 40 g płatków owsianych i taką samą ilość płatków migdałowych. Dodatki delikatnie wymieszaj z kruszonką za pomocą drewnianej łyżki, tylko do ich równego rozprowadzenia.
Do 500 g mrożonych owoców dodaj po 20 g mąki ziemniaczanej i cukru pudru. Zawartość miski delikatnie przemieszaj, tylko do całkowitego pokrycia owoców proszkiem.
Owoce przełóż do żaroodpornego naczynia o boku 23 cm lub podziel równo pomiędzy 6 kokilek o pojemności 200 ml. Przykryj je solidną warstwą przygotowanej przed chwilą kruszonki.
Tak przygotowany deser wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza, w funkcji góra dół, na około 30 – 35 minut, do uzyskania pięknego złotego koloru kruszonki i zagotowania się owoców.
Gotowy deser wyjmij z piekarnika i odstaw na blat, na 5 - 10 minut, do lekkiego przestudzenia. Deser podawaj w towarzystwie odrobiny bitej śmietany, gałki lodów waniliowych lub z płynnym budyniem waniliowym.
Smacznego!