Do góry

Desery Przepis na:

Owocowa pasja

Owocowa pasja

Autor:

Przepisów i artykułów: 410 Ocena: 2063

Dodano:

Odsłon: 3599

Lato, bogactwo świeżych owoców, które dodane do ciasta sprawiają , że jest apetyczne i aromatyczne.

Składniki

  • Jajka kurze - 6 szt.
  • Cukier kryształ - 36 dag
  • Mąka tortowa - 24 dag
  • Mąka ziemniaczana - 1 łyżka
  • Kakao - 2 łyżeczki
  • Proszek do pieczenia - 1 1/2 łyżeczki
  • Maliny - 50 dag
  • Mango - 1 szt.
  • Śmietana 30 % - 220 ml
  • Serek mascarpone - 250 g
  • Galaretka przezroczysta - 2 szt.
  • Czekolada gorzka nadziewana panna cotta - 100 g - tabliczka
  • Czekolada gorzka klasyczna - 100 g - tabliczka
  • Wiórka kokosowe do posypania
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Owocowa pasja

Przygotowanie

  1. Mąki przesiać , wymieszać z kakao, proszkiem do pieczenia. Jajka ubić na puszysto z 24 dag cukru. Masę jajeczną wymieszać z produktami sypkimi. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Blaszkę 24 x 35 cm wyłożyć papierem, wlać ciasto, wstawić do piekarnika i piec 20 minut lub do suchego patyczka. Wystudzić. Przekroić na połowę.

  2. Maliny umyć, 35 dag przełożyć do rondelka, dodać 12 dag cukru, usmażyć konfiturę. Posmarować połowę ciasta.

  3. Galaretki rozpuścić w 2 szklankach gorącej gotowanej wody, pozostawić do stężenia. Mango obrać , usunąć pestkę, zblendować. Czekoladę nadziewaną pokroić na drobno. Śmietanę ubić na sztywno, wymieszać z serkiem mascarpone, dodać mus z mango, wymieszać.

  4. Dodać krzepnącą galaretkę oraz pokrojoną czekoladę, wymieszać. Połowę wyłożyć na ciasto , rozłożyć resztę malin, przykryć resztą masy.

  5. Przykryć drugą połową ciasta. Czekoladę gorzką klasyczną rozpuścić w kąpieli wodnej, wyłożyć na ciasto, posypać wiórkami kokosowymi. Schłodzić w lodówce 4 godziny a najlepiej całą noc. Pokroić na porcje.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń