Do góry

Desery Przepis na:

Owocowe semifreddo

Owocowe semifreddo

Autor:

Przepisów i artykułów: 209 Ocena: 2979

Dodano:

Odsłon: 10410

Bardzo smaczny deser, kremowy, przypomina lody, ale jest łatwiejszy do zrobienia. Smakuje z wszystkimi owocami. Mrożonymi i świeżymi malinami, truskawkami, czy nawet porzeczką. Polecam na Walentynki :-)

Składniki

  • 250 g kremowego serka
  • 400 ml greckiego jogurtu
  • 200 g słodkiej śmietanki
  • 50 g cukru
  • 18 podłużnych biszkoptów
  • szklanka owoców: maliny, porzeczka, truskawka
  • biała czekolada
  • * ewentualnie likier pomarańczowy do nasączenia( u mnie bez)
> 6 os. 30 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ubić śmietankę. W misce wymieszać jogurt, cukier i serek. Dodać ubitą śmietanę.

  2. Małą foremkę keksówkę wyłożyć folią spożywczą. Na dno wyłożyć 3 łyżki masy. 6 biszkoptów położyć na masę. Jeśli deseru nie będą jeść dzieci, biszkopty można leciutko nasączyć likierem pomarańczowym. Jedną trzecią owoców rozłożyć na biszkoptach. Powtórzyć jeszcze dwukrotnie. Kończymy warstwą masy. Foremkę stukamy o blat stołu, żeby masa mascarpone dobrze się rozeszła i wyszły pęcherzyki powietrza. Foremkę pakujemy w folię spożywczą i zamykamy w zamrażarce na cała noc.

  3. Semifreddo wyjmujemy z zamrażarki 5 do 10 minut przed spożyciem. Białą czekoladę ucieramy na wiórki. Zdejmujemy folię i posypujemy czekoladą. Deser trzymamy w zamrażarce. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (25)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń