Do góry

Desery Przepis na:

Owocowy tort

Owocowy tort

Autor:

Przepisów i artykułów: 165 Ocena: 1785

Dodano:

Odsłon: 2682

Tęczowy, owocowy tort. Idealny na dzień mamy, dzień dziecka - co tam, świetny na każdą okazję ;)

Składniki

  • biszkopt ciemny
  • 5 jaj
  • 3/4 szklanki cukru
  • szklanka mąki pszennej - bez 3 łyżek
  • 3 łyżki kakao
  • biszkopt jasny
  • 3 jaja
  • pół szklanki cukru - minus 2 łyżeczki
  • pół szklanki mąki pszennej
  • Masa śmietanowa: śmietana 36% - 0,5 litra
  • 1-2 łyżeczki cukru pudru - do śmietany
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • ulubione owoce: truskawki, borówki, kiwi, plastry ananasa, banany
  • 3 galaretki - u mnie pomarańczowe
  • słoik dżemu truskawowego ( najlepiej własnej roboty)
  • sok z połowy cytryny do nasączenia jasnego biszkoptu
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Upiec biszkopt ciemny i jasny - blaszka 25 cm
    Biszkopt ciemny: Białka ubić na pianę, pod koniec dodawać cukier, potem żółtka. Na końcu przesiać mąkę i kakao i delikatnie wymieszać szpatułką. Piec około 30 minut w temp. 180.st. Wyjąć, wystudzić, przeciąć na 2 krążki.

    W ten sam sposób upiec biszkopt jasny. Po wystudzeniu już go nie przecinałam.

  2. Ubić śmietanę, pod koniec delikatnie dosłodzić do smaku i wsypać łyżeczkę cynamonu.
    Galaretki rozpuścić, każdą w szklance wody. Ostudzić, ale tak aby do końca nie stężały.
    Owoce umyć, ananasa odsączyć. Wszystkie owoce oprócz borówek drobno pokroić.

  3. Przekładanie:
    blat ciemny - połowa masy śmietanowej z cynamonem - pokrojone truskawki- blat jasny skropiony sokiem z cytryny- dżem truskawkowy na całym białym blacie- blat ciemny- pozostała część masy śmietanowej - owoce- tężejące galaretki
    Schłodzić w lodówce przez kilka godzin.

    P.S
    Mimo, że użyłam kiwi i ananasa galaretki stężały, bo zrobiłam je w mniejszej ilości wody. Nie były takie idealne jak powinny być, ale smakowały wyśmienicie:)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń