Do góry

Desery Przepis na:

Owsiane ciasto z dynią i mascarpone

Owsiane ciasto z dynią i mascarpone

Autor:

Przepisów i artykułów: 224 Ocena: 2586

Dodano:

Odsłon: 311

Ciasto na bazie płatków owsianych i orzechów włoskich z dodatkiem dyni i przypraw korzennych, przełożone warstwą mascarpone. Super ciasto do jesiennej kawy

Składniki

  • 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych
  • 1 szklanka mąki
  • 1/2 szklanki zmielonych włoskich orzechów
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki puree z dynia
  • 125 g masła
  • 3 jajka
  • 1 mascarpone
  • 100 g białego serka kanapkowego
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
> 6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. W misce zmieszać płatki, mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i orzechy.
    Do drugiej miski wbić 2 jajka i lekko roztrzepać, dodać dynię i cukier, wymieszać.
    Masło ropuścić, dodać do dyni i jajek, zmieszać
    Zmieszać mokre składniki z suchymi.

  2. Prostokątną formę do pieczenia wyłożyć papierem,
    na dno wylać 2/3 ciasta.
    Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Piec ciasto 15 minut.

  3. W misce zmieszać mascarpone, serek, 3 łyżki cukru i jajko.
    Ciasto wyjąć po 15 minutach pieczenia, masę serową wyłożyć na ciasto i rozprowadzić.
    Na wierzch wyłożyć nierównomiernie resztę ciasta.
    można posypać łyżeczką cukru brązowego i niewielką ilością cynamonu.
    Wstawić do piekarnika na kolejne 30 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń