Pyszne muffinki z płatkami owsianymi, siemieniem lnianym, jabłkiem i cynamonem. Treściwe, świetne na drugie śniadanie.
Owsiane muffinki
Składniki
- 1,5 szklanki mąki
- 3/4 szklanki płatków owsianych
- 1-2 łyżki siemienia lnianego
- 1 jajko
- 1/2 szklanki mleka
- 1/3 szklanki oleju
- 2-3 duże łyżki miodu
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka cynamonu
- jabłko
- lukier: sok z cytryny plus cukier puder
Składniki
- 1,5 szklanki mąki
- 3/4 szklanki płatków owsianych
- 1-2 łyżki siemienia lnianego
- 1 jajko
- 1/2 szklanki mleka
- 1/3 szklanki oleju
- 2-3 duże łyżki miodu
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka cynamonu
- jabłko
- lukier: sok z cytryny plus cukier puder

Etapy przygotowania
Przepis na około 10 muffinek Mąkę, proszek, płatki owsiane, siemię lniane, cynamon - wszystko połączyć i wymieszać w misce. W drugiej misce połączyć mleko, olej, jajko, miód. Składniki mokre przelać do składników suchych, wymieszać łyżką.

Jabłko umyć, pokroić w drobną kosteczkę. Silikonowe foremki do muffinek delikatnie posmarować olejem. Do foremek włożyć ciasto, do każdej foremki włożyć 2-3 kosteczki jabłka. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st, przez około 25 minut.

Muffinki można polać lukrem zrobionym z soku z cytryny i cukru pudru, dodatkowo posypałam startą gorzką czekoladą z orzechami. Muffinki są bardzo treściwe. Pychota!!

Przepis w Waszym wykonaniu (3)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy

Prosty przepis na smaczne i zdrowe domowe chrupkie pieczywo. Składa się jedyn...
Odsłon: 22
Klasyczny włoski deser w innej odsłonie. Mój tort miał być bardziej czekolado...
Odsłon: 108

Leniwe kluski to kluski uwielbiane przez moją rodzinkę. Przepis na te kluski...
Odsłon: 41

Przepis dnia
Kuchnia szwedzka jest w Polsce stosunkowo mało znana, ale każdy, kto kiedykol...
Odsłon: 952
Ostatnio komentowane przepisy

Prosty przepis na smaczne i zdrowe domowe chrupkie pieczywo. Składa się jedyn...
Odsłon: 22
Klasyczny włoski deser w innej odsłonie. Mój tort miał być bardziej czekolado...
Odsłon: 108

Leniwe kluski to kluski uwielbiane przez moją rodzinkę. Przepis na te kluski...
Odsłon: 41

Przepis dnia
Kuchnia szwedzka jest w Polsce stosunkowo mało znana, ale każdy, kto kiedykol...
Odsłon: 952



Składniki
- 1,5 szklanki mąki
- 3/4 szklanki płatków owsianych
- 1-2 łyżki siemienia lnianego
- 1 jajko
- 1/2 szklanki mleka
- 1/3 szklanki oleju
- 2-3 duże łyżki miodu
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka cynamonu
- jabłko
- lukier: sok z cytryny plus cukier puder
Przepis na około 10 muffinek Mąkę, proszek, płatki owsiane, siemię lniane, cynamon - wszystko połączyć i wymieszać w misce. W drugiej misce połączyć mleko, olej, jajko, miód. Składniki mokre przelać do składników suchych, wymieszać łyżką.
Jabłko umyć, pokroić w drobną kosteczkę. Silikonowe foremki do muffinek delikatnie posmarować olejem. Do foremek włożyć ciasto, do każdej foremki włożyć 2-3 kosteczki jabłka. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st, przez około 25 minut.
Muffinki można polać lukrem zrobionym z soku z cytryny i cukru pudru, dodatkowo posypałam startą gorzką czekoladą z orzechami. Muffinki są bardzo treściwe. Pychota!!
Bardzo lubię takie przepisy