Bez białej mąki. Bez białego cukru. To pyszna, zdrowa przekąska, w sam raz na drugie śniadanie czy podwieczorek.
Owsiane muffinki z twarożkiem i gruszkami
Składniki
- +/- 200 g płatków owsianych górskich
- 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 100 g miękkiego masła
- 150 g jogurtu naturalnego
- 2 jajka + żółtko
- 2/3 szklanki cukru trzcinowego
- 1/2 szklanki mleka
- łyżeczka sody oczyszczonej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka cynamonu
- szczypta soli
- 300 g gruszek (1,5 dużej gruszki po obraniu i wydrążeniu gniazd nasiennych)
- +musli do posypania na wierzch każdej muffinki
Składniki
- +/- 200 g płatków owsianych górskich
- 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 100 g miękkiego masła
- 150 g jogurtu naturalnego
- 2 jajka + żółtko
- 2/3 szklanki cukru trzcinowego
- 1/2 szklanki mleka
- łyżeczka sody oczyszczonej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka cynamonu
- szczypta soli
- 300 g gruszek (1,5 dużej gruszki po obraniu i wydrążeniu gniazd nasiennych)
- +musli do posypania na wierzch każdej muffinki

Etapy przygotowania
Twaróg zmiksować na gładko z jogurtem, cukrem wanilinowym i białkiem. Odstawić. Piekarnik nastawić na 180 stopni C. Płatki owsiane zmielić na mąkę przy pomocy malaksera, blendera lub młynka do kawy. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę, zmielone płatki owsiane, sodę, proszek do pieczenia, szczyptę soli i cynamon wymieszać w jednej misce. W oddzielnym naczyniu połączyć ze sobą mokre składniki: miękkie masło utrzeć z cukrem trzcinowym na puszystą masę dodając stopniowo po jednym jajku, dodać żółtko z trzeciego jajka (białko zostawić do nadzienia serowego). Nie przestając ucierać, dodawać stopniowo jogurt naturalny i mleko.
Gruszki obrać, przekroić na pół, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w drobną kostkę. Dodać do ciasta. Do papilotek nakładać kolejno : łyżkę ciasta, jedną-dwie łyżeczki masy serowej oraz kolejną łyżkę ciasta zakrywającą nadzienie. Wierzch każdej z muffinek posypać musli lub płatkami owsianymi. Piec przez ok. 20-25 minut do tzw. ,,suchego patyczka" w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Najlepsze jeszcze ciepłe. Smacznego! ;)
Przepis w Waszym wykonaniu (0)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy

Przepis dnia
Jeśli szukasz dania, które zachwyci swoim aromatem i wyjątkową kremową konsys...
Odsłon: 4305

Polecam. Pasuje na Święta Wielkanocne.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Jajka
- Ser
- Mleko
- Ciasta
- Serniki
- Dla zdrowia
Odsłon: 1069

Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Dla dzieci
- Owoce
- Jajka
- Ser
- Orzechy
- Migdały
- Włoskie
- Ciasta
- Dla zdrowia
Odsłon: 553
Ostatnio komentowane przepisy

Przepis dnia
Jeśli szukasz dania, które zachwyci swoim aromatem i wyjątkową kremową konsys...
Odsłon: 4305

Polecam. Pasuje na Święta Wielkanocne.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Jajka
- Ser
- Mleko
- Ciasta
- Serniki
- Dla zdrowia
Odsłon: 1069

Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Dla dzieci
- Owoce
- Jajka
- Ser
- Orzechy
- Migdały
- Włoskie
- Ciasta
- Dla zdrowia
Odsłon: 553



Składniki
- +/- 200 g płatków owsianych górskich
- 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 100 g miękkiego masła
- 150 g jogurtu naturalnego
- 2 jajka + żółtko
- 2/3 szklanki cukru trzcinowego
- 1/2 szklanki mleka
- łyżeczka sody oczyszczonej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka cynamonu
- szczypta soli
- 300 g gruszek (1,5 dużej gruszki po obraniu i wydrążeniu gniazd nasiennych)
- +musli do posypania na wierzch każdej muffinki
Twaróg zmiksować na gładko z jogurtem, cukrem wanilinowym i białkiem. Odstawić. Piekarnik nastawić na 180 stopni C. Płatki owsiane zmielić na mąkę przy pomocy malaksera, blendera lub młynka do kawy. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę, zmielone płatki owsiane, sodę, proszek do pieczenia, szczyptę soli i cynamon wymieszać w jednej misce. W oddzielnym naczyniu połączyć ze sobą mokre składniki: miękkie masło utrzeć z cukrem trzcinowym na puszystą masę dodając stopniowo po jednym jajku, dodać żółtko z trzeciego jajka (białko zostawić do nadzienia serowego). Nie przestając ucierać, dodawać stopniowo jogurt naturalny i mleko.
Gruszki obrać, przekroić na pół, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w drobną kostkę. Dodać do ciasta. Do papilotek nakładać kolejno : łyżkę ciasta, jedną-dwie łyżeczki masy serowej oraz kolejną łyżkę ciasta zakrywającą nadzienie. Wierzch każdej z muffinek posypać musli lub płatkami owsianymi. Piec przez ok. 20-25 minut do tzw. ,,suchego patyczka" w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Najlepsze jeszcze ciepłe. Smacznego! ;)