Do góry

Desery Przepis na:

Owsiane muffinki z twarożkiem i gruszkami

Owsiane muffinki z twarożkiem i gruszkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 40 Ocena: 709

Dodano:

Odsłon: 1094

Bez białej mąki. Bez białego cukru. To pyszna, zdrowa przekąska, w sam raz na drugie śniadanie czy podwieczorek.

Składniki

  • +/- 200 g płatków owsianych górskich
  • 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 100 g miękkiego masła
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 2 jajka + żółtko
  • 2/3 szklanki cukru trzcinowego
  • 1/2 szklanki mleka
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli
  • 300 g gruszek (1,5 dużej gruszki po obraniu i wydrążeniu gniazd nasiennych)
  • +musli do posypania na wierzch każdej muffinki
5-6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Twaróg zmiksować na gładko z jogurtem, cukrem wanilinowym i białkiem. Odstawić.
    Piekarnik nastawić na 180 stopni C.
    Płatki owsiane zmielić na mąkę przy pomocy malaksera, blendera lub młynka do kawy.
    Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę, zmielone płatki owsiane, sodę, proszek do pieczenia, szczyptę soli i cynamon wymieszać w jednej misce. W oddzielnym naczyniu połączyć ze sobą mokre składniki: miękkie masło utrzeć z cukrem trzcinowym na puszystą masę dodając stopniowo po jednym jajku, dodać żółtko z trzeciego jajka (białko zostawić do nadzienia serowego). Nie przestając ucierać, dodawać stopniowo jogurt naturalny i mleko.

  2. Gruszki obrać, przekroić na pół, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w drobną kostkę. Dodać do ciasta.
    Do papilotek nakładać kolejno : łyżkę ciasta, jedną-dwie łyżeczki masy serowej oraz kolejną łyżkę ciasta zakrywającą nadzienie. Wierzch każdej z muffinek posypać musli lub płatkami owsianymi.
    Piec przez ok. 20-25 minut do tzw. ,,suchego patyczka" w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Najlepsze jeszcze ciepłe.
    Smacznego! ;)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń