Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 152
Polecam.
Odsłon: 239
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 75
...ale pyszny.
Odsłon: 255
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 152
Polecam.
Odsłon: 239
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 75
...ale pyszny.
Odsłon: 255
Składniki
Czas przygotowania 65 minut. Cena jednej sztuki 0,40 zł
Płatki, otręby, wiórki kokosowe i ziarno sezamu wsypujemy do miski. Mieszamy. Zalewamy taką ilością wrzątku, aby przykrył mieszankę. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kilka minut, aż ziarna całkowicie wchłoną wodę.
Garnek odkrywamy, ziarna studzimy. Do chłodnej mieszanki dodajemy jajko, mąkę i cukier. Dokładnie mieszamy.
Ciasto wałkujemy i foremkami wycinamy pożądane kształty, np. małe i duże serduszka. Układamy na blasze wyłożonej lekko natłuszczonym papierem do pieczenia i na 20 minut wstawiamy do piekarnika wcześniej nagrzanego do 200oC. Ciasteczka wyjmujemy, gdy nabiorą złotego koloru i pozwalamy im wystygnąć na blaszce.
Wartość odżywcza 100 g 229 kcal Białko 7,5 g/Tłuszcz 8,5 g/Węglowodany 71 gŹródło: Rewia