Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pączki nadziewane dżemem truskawkowym.
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 13715
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1571
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 15202
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6230
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 13715
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1571
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 15202
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6230
Składniki
Drożdże kruszymy do miseczki, dodajemy łyżeczkę cukru, odrobinę mleka i 1 łyżkę mąki. Rozcieramy i przykrywamy ściereczką na około 20 min aby zaczyn zaczął pracować. Masło ucieramy z cukrem, dodajemy żółtka. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy zaczyn, masło z żółtkami, spirytus, szczyptę soli, mleko i wyrabiamy ciasto tak długo aż zacznie odchodzić od dłoni. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na około godziny. Po godzinie odrywamy po kawałku ciasta spłaszczamy w dłoni, na środek kładziemy dżem i sklejamy ciasto. Pieczemy na złoty kolor. Ważne jest aby olej nagrzał się stopniowo i nie był zbyt gorący, ponieważ pączki w środku będą surowe a na zewnątrz spalone.