Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie wchłaniają dużo tłuszczu Przepis jest łatwy,bardzo prosty w wykonaniu a pączki smaczne Polecam
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 179
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 150
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 793
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 179
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 150
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 793
Składniki
Przygotowanie : Z mleka ,cukru,mąki i drożdży zrobić rozczyn (mleko musi być letnie ) odstawić do wyrośnięcia. Żółtka ,ubić z cukrem dodać letnie mleko rozczyn z drożdży olej ,wódkę ,otartą skórkę z cytryny ,mąkę i wyrobić ciasto, odstawić do wyrośnięcia aż podwoi objętość. Gdy ciasto wyrośnie formujemy pączki (kulki )dłońmi ,uformowane przykryć i odstawić do wyrastania na około 20 -30 minut Olej rozgrzać i smażyć paczki optymalna temperatura( 180 stopni ) pierwszą stronę pączków smażymy pod przykryciem a drugą stronę smażymy bez przykrycia.Sprawdzać patyczkiem czy się usmażyły.Po usmażeniu, wyjmować na papierowy ręcznik, ostudzić i nadziewać marmoladą ,kremem czekoladowym konfiturą za pomocą szprycy cukierniczej Gdy ciasto jest dobrze wyrobione i lekkie będzie miało białą obrączkę. Pączki posypujemy cukrem pudrem lub smarujemy lukrem. Spirytusu lub wódki dodajemy aby pączki nie chłonęły zbyt dużo tłuszczu . Porcja na około 30 sztuk Smacznego !!!