Do góry

Desery Przepis na:

Pączki

Pączki

Autor:

Przepisów i artykułów: 79 Ocena: 1012

Dodano:

Odsłon: 5207

Bardzo delikatne, miękkie i po prostu rewelacyjne :) Z podanych składników można zrobić 20 dużych pączków.

Składniki

  • 3 szklanki mąki
  • 10 żółtek
  • ½ szklanki cukru
  • 8 dag drożdży
  • 10 dag masła
  • ½ szklanki mleka
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 kieliszek wódki
  • Szczypta soli
  • Dodatkowo:
  • Ulubiony dżem lub powidła
  • Olej do smażenia
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mąkę wsypujemy do miski, mleko zagotowujemy i wlewamy do mąki (zostawiamy 2 łyżki do drożdży). Mieszamy i odstawiamy do przestygnięcia. Drożdże zasypujemy 1 łyżką cukru i zalewamy pozostałym mlekiem, rozprowadzamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
    Żółtka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym, aż będę puszyste i białe. Masło rozpuszczamy.
    Do zaparzonej mąki dodajemy wyrośnięte drożdże, ubite żółtka z cukrem, wódkę, sól. Całość mieszamy i wyrabiamy za pomocą łyżki lub ręką. Kiedy wszystkie składniki się połączą dodajemy roztopione masło. Ciasto dokładnie wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia.

  2. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, dzielimy je na 4 kawałki. Stolnicę podsypujemy mąką i każdy kawałek rozwałkowujemy na grubość ok. 1 cm. Szklanką wykrawamy krążki, na którym kładziemy łyżeczkę dżemu lub powideł i przykrywamy drugim krążkiem. Boki zlepiamy, dociskamy i delikatnie jeszcze obracamy w rękach, żeby pączek nabrał okrągłego kształtu.
    Tak przygotowane pączki układamy na desce podsypanej mąką i odstawiamy w ciepłym miejscu do ponownego wyrośnięcia.
    Do szerokiego garnka wlewamy olej na wysokość ok. 4-5 cm. Olej rozgrzewamy i smażymy pączki z obydwu stron (smażyłam na połowie mocy kuchenki elektrycznej, żeby nie za szybko, bo pączki mogą być surowe w środku).
    Po usmażeniu odkładamy pączki na papier kuchenny, a następnie układamy je na blaszce lub papierze do pieczenia i przygotowujemy lukier.

  3. Wszystkie składniki na lukier mieszamy. Jeśli lukier będzie zbyt rzadki, dodajemy jeszcze cukru pudru.
    Tak przygotowanym lukrem oblewam pączki.
    I to już wszystko. Muszę powiedzieć, że niezwykle trudno było się powstrzymać już w trakcie smażenia

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (37)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń