Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo delikatne, miękkie i po prostu rewelacyjne :) Z podanych składników można zrobić 20 dużych pączków.
Przepis dnia
Lazania wbrew pozorom jest bardzo prostym daniem. Ta doskonała uczta kulinarn...
Odsłon: 666245
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 73
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 519
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5725
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 975
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 258
Przepis dnia
Lazania wbrew pozorom jest bardzo prostym daniem. Ta doskonała uczta kulinarn...
Odsłon: 666245
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 73
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 519
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5725
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 975
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 258
Składniki
Mąkę wsypujemy do miski, mleko zagotowujemy i wlewamy do mąki (zostawiamy 2 łyżki do drożdży). Mieszamy i odstawiamy do przestygnięcia. Drożdże zasypujemy 1 łyżką cukru i zalewamy pozostałym mlekiem, rozprowadzamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Żółtka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym, aż będę puszyste i białe. Masło rozpuszczamy. Do zaparzonej mąki dodajemy wyrośnięte drożdże, ubite żółtka z cukrem, wódkę, sól. Całość mieszamy i wyrabiamy za pomocą łyżki lub ręką. Kiedy wszystkie składniki się połączą dodajemy roztopione masło. Ciasto dokładnie wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, dzielimy je na 4 kawałki. Stolnicę podsypujemy mąką i każdy kawałek rozwałkowujemy na grubość ok. 1 cm. Szklanką wykrawamy krążki, na którym kładziemy łyżeczkę dżemu lub powideł i przykrywamy drugim krążkiem. Boki zlepiamy, dociskamy i delikatnie jeszcze obracamy w rękach, żeby pączek nabrał okrągłego kształtu. Tak przygotowane pączki układamy na desce podsypanej mąką i odstawiamy w ciepłym miejscu do ponownego wyrośnięcia. Do szerokiego garnka wlewamy olej na wysokość ok. 4-5 cm. Olej rozgrzewamy i smażymy pączki z obydwu stron (smażyłam na połowie mocy kuchenki elektrycznej, żeby nie za szybko, bo pączki mogą być surowe w środku). Po usmażeniu odkładamy pączki na papier kuchenny, a następnie układamy je na blaszce lub papierze do pieczenia i przygotowujemy lukier.
Wszystkie składniki na lukier mieszamy. Jeśli lukier będzie zbyt rzadki, dodajemy jeszcze cukru pudru. Tak przygotowanym lukrem oblewam pączki. I to już wszystko. Muszę powiedzieć, że niezwykle trudno było się powstrzymać już w trakcie smażenia