Do góry

Desery Przepis na:

Pączki

Przepis dnia 2020-01-25
Pączki

Autor:

Przepisów i artykułów: 417 Ocena: 3523

Dodano:

Odsłon: 2659

Wymagają trochę pracy ale za to jak smakują, zwłaszcza nadziane konfiturą różaną i oblane lukrem śmietankowym.

Składniki

  • 1 kg mąki tortowej
  • 10 dag świeżych drożdży
  • 1/2 szklanki cukru
  • 5 żółtek
  • 2 szklanki mleka
  • 100 ml oleju (1/2 szklanki)
  • otarta skórka z wyparzonej cytryny
  • kandyzowana skórka pomarańczowa
  • szczypta soli
  • konfitura różana
  • Lukier:
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Pączki

Przygotowanie

  1. Zaczyn drożdżowy:
    -------------------------
    W kubku rozetrzeć drożdże z 1 łyżeczką cukru, 2-3 łyżkami mąki i kilkoma łyżkami mleka. Po rozmieszaniu zaczyn powinien mieć konsystencję gęstej, kwaśnej śmietany. Odstawić na kilka minut do wyrośnięcia.

    Do miski przesiać mąkę. Żółtka ubić na puch z cukrem.Dodać do mąki. Wlać letnie mleko, zaczyn drożdżowy , szczyptę soli i otartą skórkę z cytryny.
    Wyrobić. Stopniowo dolewać olej i wtłaczać go w ciasto.Im więcej powietrza wtłoczymy w ciasto, tym pączki będą delikatniejsze.
    Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
    Po wyrośnięciu - "odgazować" ciasto czyli krótko jeszcze raz wyrobić. Kiedy podwoi swoją objętość
    wyłożyć na blat lekko podsypany mąką i rozwałkować na grubość 1,5 cm.Wykrawać szklanką.
    Ułożyć pączki na ściereczce i zostawić do wyrośnięcia. Smażyć na złoty kolor.
    Po ostygnięciu- przy pomocy długiej szprycy cukierniczej można nadziewać różaną konfiturą i oblać lukrem

  2. Cukier puder utrzeć z kwaśną śmietaną.Tak przygotowanym lukrem oblać pączki po upieczeniu,

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń