Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wymagają trochę pracy ale za to jak smakują, zwłaszcza nadziane konfiturą różaną i oblane lukrem śmietankowym.
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 253
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 1055
Bardzo pożywne, pełne białka danie, bez węglowodanów.
Odsłon: 59
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 253
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 1055
Bardzo pożywne, pełne białka danie, bez węglowodanów.
Odsłon: 59
Składniki
Zaczyn drożdżowy: ------------------------- W kubku rozetrzeć drożdże z 1 łyżeczką cukru, 2-3 łyżkami mąki i kilkoma łyżkami mleka. Po rozmieszaniu zaczyn powinien mieć konsystencję gęstej, kwaśnej śmietany. Odstawić na kilka minut do wyrośnięcia. Do miski przesiać mąkę. Żółtka ubić na puch z cukrem.Dodać do mąki. Wlać letnie mleko, zaczyn drożdżowy , szczyptę soli i otartą skórkę z cytryny. Wyrobić. Stopniowo dolewać olej i wtłaczać go w ciasto.Im więcej powietrza wtłoczymy w ciasto, tym pączki będą delikatniejsze. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu - "odgazować" ciasto czyli krótko jeszcze raz wyrobić. Kiedy podwoi swoją objętość wyłożyć na blat lekko podsypany mąką i rozwałkować na grubość 1,5 cm.Wykrawać szklanką. Ułożyć pączki na ściereczce i zostawić do wyrośnięcia. Smażyć na złoty kolor. Po ostygnięciu- przy pomocy długiej szprycy cukierniczej można nadziewać różaną konfiturą i oblać lukrem
Cukier puder utrzeć z kwaśną śmietaną.Tak przygotowanym lukrem oblać pączki po upieczeniu,