Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 74 Ocena: 2311
Dodano: 16.02.2012
Odsłon: 23418
> 6 os. | 60 min | średnie | przystępne |
Mleko i2 łyżki cukru lekko podgrzac , dodac pokruszone drożdże i odstawic do wyrośniecia.
Mąke przesiac do dużej miski dodac resztę cukru , 8 żółtek , zapach śmietankowy , sól , wyrośnięte drożdże i wyrabiac ciasto .Na samym koncu wlac roztopione wcześniej masło i wyrobic ciasto do momentu aż bedzie odstawac od ręki (im dłuższy czas wyrabiania tym lepsze ciasto)
.Wyrobione ciasto odstawic do wyrosnięcia na ok 40 min (powinno podwoic swoją objetośc).Gdy gotowe ciasto wyłozyc na stolnicę i rozciągnąc na grubośc 1,5 cm .Nakładac marmoladę i przykładac ciastem , wykrawac szklanką lub literatką i odstawic jeszcze na ok 15 min aby podrosły,
Na bardzo gorący tłuszcz dawac pączki i smażyc .Ja zawsze każdy pączek odwracam spodem do góry gdy daję na tłuszcz i są wtedy bardziej pulchne i miękkie zresztą widac na zdjęciu .Smażyc na małym ogniu na złoty kolor,gotowe wykładac na ręcznik papierowy lub bibułę aby odsączyc z tłuszczu , posypac pudrem i zajadac.SMACZNEGO
Na skróty
Komentarze do przepisu (3)

magdus750 16 lutego 2012Zgłoś do usunięcia
Następne pączusie do wypróbowania,poprzednie były super,te również zapowiadają się smakowicie;)1 Kto głosował? | Odpowiedz

tolerancja 16 lutego 2012Zgłoś do usunięcia
Tusia28 ja grzeję tłuszcz na małym ogniu trwa to troszke dłuzej zanim się podgrzeje ale warto , musi byc bardzo gorący...te własnie tak zrobiłam i efekt wyszedł moim zdaniem zadowalajacy czyli nie są spieczone a w smaku boskie.Pozdrawiam2 Kto głosował? | Odpowiedz

tusia28 16 lutego 2012Zgłoś do usunięcia
no piękneee!!! kolor jak z bajki:).ja dzisiaj też smażyłam ale chyba była za duża temperatura i są trochę ciemniejsze niż te na zdjęciu:). czy najpierw rozgrzewasz tłuszcz a potem zmniejszasz ogień czy cały czas masz jednakową temperaturę? pączki na 5 albo nawet 6 :D4 Kto głosował? | Odpowiedz