Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 16-02-2023
Witam serdecznie i zapraszam na pączki bez smażenia z piekarnika. Tak przygotowane pączki na pewno są mniej kaloryczne i troszkę zdrowsze, może nie smakują jak te smażone ale są równie pyszne, puszyste i delikatne. Polecam wypróbować przepis i życzę udanego wypieku.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5244
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 816
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11654
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5041
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1284
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5244
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 816
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11654
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5041
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1284
Składniki
Najpierw przygotuję rozczyn: Do miski rozkruszam drożdże, dodaję około łyżeczki cukru, dużą łyżkę mąki oraz około 100 ml letniego mleka. Mieszam, miskę nakrywam ściereczką i odstawiam na około 15 minut, tak żeby drożdże zaczęły pracować.
Po 15 minutach: Do rozczynu dodaję pozostałą mąkę, mleko, cukier, szczyptę soli, cukier waniliowy, skórkę z cytryny, żółtka i przez chwilę mieszam, żeby składniki wstępnie się połączyły. Następnie dodaję roztopione i przestudzone masło, i mieszam aż masło połączy się z ciastem. Ciasto wykładam na blat lekko podsypany mąką i wyrabiam przez kilka minut, do momentu aż stanie się gładkie i elastyczne. Wyrobione przekładam do miski wysmarowanej olejem, miskę nakrywam folia spożywczą i odstawiam w ciepłe miejsce na 30 minut, do wyrośnięcia.
Odpowietrzanie: Po 30 minutach ciasto ugniatam kilka razy w misce, nakrywam ponownie folią spożywczą i ponownie odstawiam na około 30 minut w ciepłe miejsce, tak żeby ciasto podwoiło swoją objętość.
Formowanie pączków: Wyrośnięte ciasto wykładam na blat, przerabiam, formuję kulę, nakrywam ściereczką i pozostawiam na około 5 minut aby odpoczęło. Następnie z ciasta formuję wałek, który dzielę na 12 w miarę równych części. Kawałki ciasta nakrywam ściereczką, żeby nie obsychało i formuję z każdego kawałka kulkę, którą następnie spłaszczam delikatnie dłonią i układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Jeżeli pączki nadziewam przed pieczeniem, to z uformowanej kulki robię palcami placek, na środek nakładam nadzienie, zlepiam i formuję pączka którego również układam na blasze. Tak przygotowane paczki nakrywam ściereczką i odstawiam na około 20 minut do wyrośnięcia.
Pieczenie pączków: Przed pieczeniem pączki maluję rozmącanym żółtkiem z kilkoma łyżkami mleka. Blachę wstawiam do nagrzanego piekarnika do 170°C na środkową półkę i piekę około 20 minut, na złoty kolor. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół, bez używania termoobiegu. Upieczone zdejmuję z blachy i jeszcze ciepłe nadziewam.
Nadziewanie pączków: Nadzienie przekładam do rękawa cukierniczego z cienką końcówką i nabijam pączki. Dodatkowo oprószam cukrem pudrem.
Pączki bez smażenia są gotowe, życzę udanego wypieku i smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa