Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Aromatyczne i bardzo smaczne pączki nadziewane marmoladą wieloowocową,dodatek rumu i skórek z cytryny i pomarańczy dodaje im smaku i wyrazistości. Najlepsze jescze ciepłe:) Serdecznie polecam:)
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 228
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 228
Składniki
Z drożdży ,łyżki cukru,łyżki mąki i odrobiny mleka zrobić zaczyn.Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Żołtka oddzielić od białek.Do żółtek dodać cukier ,cukier waniliowy i mikserem utrzeć na puch. Mąkę przesiać do miski,dać utarte żółtka,rum,dobrze ciepłe mleko ( wlewać porcjami).Cytrynę i pomarańczę wyszorować i zetrzeć skórki.Dodać wyciśnięte z nich soki. Wlać wyrośnięty zaczyn i zagniatać ruchem okrężnym ,zbierając z boków mąkę. Mleko dolewamy stopniowo by ciasto nie było zbyt rzadkie. Ciasto wyrabiamy około 15min.aż zacznie odchodzić od ręki. Ciasto przykryć i dać w ciepłe miejsce. Z wyrośniętego ciasta urywamy porcję,dać na stolnicę podsypaną mąką,moment wyrobić ręką,rozwałkować na grubość 1,5 cm. Większą szklanką lub kubkiem wycinać kółka,kłaść po 1/2 łyżeczki marmolady,przykryć drugim kółkiem .Mniejszą szklanką wycinać pączki i odkładać na ściereczkę,przykryć.Pączki jeszcze podrosną. Wyrobić ciasto do końca,a w między czasie rozgrzać tłuszcz.
Wrzucać pączki na rozgrzany tłuszcz i smażyć z dwoch stron na złoty kolor. Wyjmować na ręcznik papierowy by nadmiar tłuszczu obciekł. Letnie posypać cukrem pudrem.
Smacznego życzę!