Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Puszyste pączki, samodzielnie wykonane w domu są równie dobre jak te kupione w cukierni. Wkładając serce w ich przygotowanie możemy spodziewać się doskonałych rezultatów: pączusie będą mięciutkie, bardzo aromatyczne i wypełnione po brzegi przepysznym nadzieniem. Polecam - nie tylko na Tłusty Czwartek.
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22415
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14416
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4457
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 43533
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 556
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 529
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22415
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14416
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4457
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 43533
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 556
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 529
Składniki
Na początek robimy zaczyn: drożdże rozcieramy z łyżką cukru i ½ szklanki ciepłego mleka. Zostawiamy do wyrośnięcia. Przesiewamy mąkę, aby ciasto na pączki było puszyste i bez grudek. W naczyniu ucieramy żółtka z resztą cukru. Do masy jajecznej dodajemy mąkę, roztopione masło, zaczyn drożdżowy, cukier waniliowy, sok z cytryny, spirytus/ocet, sól oraz mleko. Ciasto dokładnie wyrabiamy dopóki nie będzie gładkie i jednolite. Na powierzchni ciasta powinny pojawić się niewielkie pęcherzyki powietrza (będą świadczyły o działaniu drożdży). Następnie formujemy kulę i odstawiamy ją do ciepłego miejsca, aby ciasto wyrosło . Gdy podwoi swoją objętość musimy jeszcze raz delikatnie je wyrobić.
Wybieramy kolejno niewielkie porcje ciasta (małe, gdyż podczas smażenia pączki jeszcze wyrosną), na dłoni formujemy krążki, nakładamy na nie nadzienie i zlepiamy. Formujemy owalne kształty pączków i gotowe odkładamy na deskę oprószoną mąką. Kiedy deska wypełni się pączkami, przykrywamy ją lnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Może zdarzyć się, iż podczas smażenia nadzienie zacznie wypływać z pączków, aby tego uniknąć można je nadziać po usmażeniu używając szprycy do dekoracji ciast.
Pora na smażenie: każdy pączek za pomocą łyżki cedzakowej kładziemy ostrożnie na powierzchni rozgrzanego oleju. Smażymy ok. 2,5 - 3 min z każdej strony. Wyjmujemy na papierowe ręczniki, by ociekły nieco z tłuszczu. Na koniec posypujemy cukrem pudrem albo lukrujemy. Smacznego!