Do góry

Desery Przepis na:

Pączki drożdżowe na kefirze, z marmoladą

Pączki drożdżowe na kefirze, z marmoladą

Autor:

Przepisów i artykułów: 380 Ocena: 2052

Dodano:

Odsłon: 3813

Pączki zrobiłam na kefirze naturalnym zamiast na mleku. Do ciasta dodałam trochę otartej skórki cytrynowej dla smaku i aromatu. Po usmażeniu pączki posypałam cukrem pudrem.

Składniki

  • 2szkl. mąki tortowej
  • 25g świeżych drożdży
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżki cukru zwykłego
  • 50g masła
  • 1 całe jajko
  • 1 żółtko
  • troszkę więcej niż 0,5szkl. kefiru naturalnego gęstego
  • skórka otarta z połowy cytryny
  • 3 łyżki wódki
  • marmolada truskawkowa do nadziewania
  • cukier puder do oprószenia
  • olej do smażenia
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Pączki drożdżowe na kefirze, z marmoladą

Przygotowanie

  1. Kefir i jajka wyjęłam wcześniej z lodówki, żeby miały temperaturę pokojową. Drożdże wkruszyłam do miseczki. Dosypałam łyżeczkę cukru i łyżkę mąki. Wlałam kefir i wymieszałam na jednolity zaczyn bez grudek. Zaczyn odstawiłam na kilkanaście minut żeby wyrósł. Masło stopiłam w rondelku i wystudziłam. Resztę mąki przesiałam do miski. Jedno całe jajko i jedno żółtko ubiłam z resztą cukru i cukrem waniliowym na jasną, puszystą masę i przelałam ją do mąki. Dodałam zaczyn. Zaczęłam wyrabiać ciasto mikserem z hakami (można również ręcznie). W trakcie wyrabiania dolałam roztopione masło i wódkę. Ciasto wyrabiałam kilka minut, aż zaczęło ładnie odchodzić od ścianek miski. Ciasto pozostawiłam w misce, nakryłam ją ściereczką i odstawiłam do wyrośnięcia na około godzinę. Po tym czasie wyłożyłam ciasto na stolnicę posypaną mąką i rozwałkowałam na placek o grubości ok. 1cm. Z ciasta szklanką o średnicy 7cm wycięłam kółka. Na połowę krążków nałożyłam po dobrej łyżeczce marmolady. Krążki z marmoladą nakrywałam krążkami bez marmolady i zlepiałam brzegi formując okrągłe pączki. Pączki pozostawiłam na stolnicy na ok. 15-20 minut do napuszenia. W garnku rozgrzałam olej. Na gorący olej wkładałam pączki i smażyłam je na brązowy kolor z obu stron, po czym wykładałam je na tacę wyłożoną ręcznikami papierowymi. Jeszcze ciepłe pączki obtoczyłam w cukrze pudrze.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń