Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Pączki kładzione z rodzynkami"
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 62
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3616
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 132
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 861
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 62
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3616
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 132
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 861
Składniki
ok. 45 minut.
Mleko lekko podgrzać. Do miseczki wsypać mąkę. W środku zrobić wgłębienie, wkruszyć do niego drożdże i wlać około 5 łyżek mleka. Dodać 1 łyżkę cukru, przysypać odrobiną mąki z brzegów wgłębienia, a potem delikatnie wymieszać. Zaczyn przykryć, pozostawić w ciepłym miejscu na około 15 minut.
Potem dodać 8,5 dag cukru, masło, cukier wanilinowy, jajka i szczyptę soli. Wlać resztę ciepłego mleka. Wyrobić gładkie ciasto. Pod koniec wyrabiania dołożyć rodzynki. Miseczkę z ciastem przykryć ściereczką i ponownie odstawić w ciepłe miejsce na 45 minut. Pozostały cukier wymieszać z cynamonem.
W dużym szerokim garnku albo we frytownicy rozgrzać olej. Łyżkę zanurzać w oleju, a następnie nabierać nią porcje ciasta i wkładać je do rozgrzany tłuszcz. Smażyć na złotobrązowy kolor ze wszystkich stron. Pączki wyjąć z tłuszczu, odsączyć na papierowym ręczniku. Jeszcze ciepłe posypać cukrem wymieszanym z cynamonem.Źródło: Życie na gorąco